При ниска избирателна активност Северна Македония избира новия си президент. По данни на Държавната избирателна комисия (ДИК) на  СевернаМакедония от 75,50% от обработената информация от избирателните окръзи, към 13:00 часа местно време (14:00 часа българско време) правото си на глас на президентските избори в страната са упражнили 284 942 избиратели. Това означава, че избирателната активност е била 20,45%, предава македонската информационна агенция „Макфакс“, цитирана от "Фокус".

Според бившия премиер Владо Бучковски този вот ще бъде „първи тест след сключването на Преспанския договор и промените на конституцията“, съобщи БНР.

Другият важен въпрос е постигането на 40% изборна активност на втория кръг, за да могат изборите да бъдат признати за валидни.

Затова в края на предизборната кампания политическите сили апелираха за активно гражданско участие.

„Недоволството от властта, но и от опозицията, може да доведе до по-голяма степен на неучастие от обикновеното. Така че ако евентуално не бъде преодоляна бариерата за втория кръг, може да доведе до нова политическа криза“, смята Бучковски, цитиран от БНР.

Най-висока е избирателната активност в Прилеп – 35,2%, Новаци – 33,12%, Свети Никола - 31,10%, Неготино – 29,02%, Пробищип – 30,62%, Ранковце – 30,63%, Демир Капия - 32,75%, Кратово - 30,53% и Вевчани – 29,54%. Най-ниска е избирателната активност в Липково – 5,43%, Желино – 6,62% и Врачище – 7,5%.

Гласуването преминава без прекъсване и без проблеми, с изключение на една избирателна секция в Студеничани, където отварянето на избирателната секция беше забавено за три часа.

Навреме и в спокойна атмосфера в 7:00 часа местно време (8:00 часа българско време) бяха отворени 3480 избирателни секции в 80 общини и град Скопие за гласуването на президентските избори в югозападната ни съседка – шестите в историята на страната и първите след промяната на името й.

Гражданите на Северна Македония ще изберат нов държавен глава измежду трима кандидати – Стево Пендаровски (СДСМ и коалиция), Гордана Силяновска-Давкова (ВМРО-ДПМНЕ и коалиция) и Блерим Река („Алианс за албанците“ и БЕСА). И тримата претенденти за висшия пост са университетски преподаватели.

Право на глас имат общо 1 808 131 избиратели. В окончателния списък на Държавната избирателна комисия (ДИК) за гласуването днес са вписани 1 726 795 избиратели. Общо 77 579 избиратели пребивават зад граница за временна работа или имат право на пребиваване в чужбина, 1 640 изтърпяват наказания в затвор или арест, а седем избиратели са вписани като вътрешно разселени лица. В специалния откъс от избирателния списък за лица, подали заявление за гласуване в чужбина, са регистрирани 1781 избиратели. Всички те гласуваха в събота, ден преди вота в страната.