При преброяването на бюлетините от вота за нов президент на Република Северна Македония временен водач в надпреварата е Стево Пендаровски. Според предварителните резултати той води, но с минимална разлика от около 2% пред Гордана Силяновска-Давкова. Трети  Блерим Река, съобщи Македонската информационна агенция, циртирана от БТА.

Предварителни резултати на сайта на Държавната избирателна комисия показват, че при преброени 70 процента от гласовете кандидатът на управляващите Стево Пендаровски е начело с 42,69 на сто. Гордана Силяновска-Давкова е събрала 41,34 на сто, а Блерим Река - 11,76 процента.

Съществува вероятност Пендаровски и Силяновска-Давкова да не успеят да съберат половече от половината гласове и да отидат на балотаж на втори тур на 5 май.

Стево Пендаровски е кандидат на управляващата коалиция, водена от Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/ и Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/. Кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ е Гордана Силяновска-Давкова. А Блерим Река е независим кандидат, подкрепен от партиите Алианс за албанците и Движение "Беса".

Според Македонското опозоционно издание „Република“ Силяновска-Давкова води убедително, макар и да не се позовава на официални източници, съобщи „Фокус“. По-рано заяви, че очаква да се яви на втори тур. И обеща, ако това не се случи да подкрепи Река.

Кандидатът на албанската опозиция – Блерим Река, коментира ниската избирателна активност. Според него тя е показателна, че една четвърт от населението в страната се е изселило.    

По данни на македонската изборна комисия около 39,7% от избирателите са отишли до урните днес. На президенските избори през 2014 г. избирателната активност е била по-голяма, малко над 48%, припомня „Фокус“.

Вътрешният министър Оливер Спасовски съобщи, че изборите са преминали спокойно. Четирима са задържани, а броят на инцидентите в сравнение с местните избори са пет пъти по-малко.

В края на изборния ден сегашният президент Георге Иванов пожела на своя наследник по-мирен и по-успешен мандат от неговия.

„През изминалите дни гражданите имаха възможност да чуят всичко, което предлагат кандидатите и днес да вземат своето решение. Каквото стане на следващия тур на президентските избори, това ще бъде волята на народа и той ще реши кой да представлява държавата през следващите пет години“, заяви Иванов, цитиран от „Фокус“.

Очаквайте подробности!