Лидерът на Китайската комунистическа партия Си Цзинпин сложи началото на тържествата по случай 70-ата годишнина от създаването на съвременния китайски военноморски флот с тържествена реч,в която обяви, че Пекин желае да преследва мира във външнополитическите си начинания, предаде Ройтерс. На парада в града Циндао присъстваха ръководители на чуждестранни делегации от 61 страни.

"Китайският народ обича и желае да има мир и ние непоколебимо ще следваме пътя на мирното развитие", изтъкна Си по държавната информационна агенция "Синхуа". "Всички трябва да се уважават едни други, да се държат помежду си като с равни, да засилят взаимното доверие, да укрепят морския диалог и обмен, да задълбочат прагматичното сътрудничество между военноморските си сили. Не бива да се прибягва до сила и заплахи при най-малкия повод. Всички страни трябва да участват в равноправни консултации, да подобряват механизмите за сътрудничество в областта на регионалната сигурност и да насърчават подходящи решения на морските спорове", добави той.

На парада във вторник Китай представи 32 морски съдове и 39 летателни апарата, докато 13 гостуващи страни, сред които Индия, Япония, Виетнам и Австралия, показаха бойните си кораби.

Си заяви, че за първи път Китай ще демонстрира новите си ядрени подводници и бойни кораби. В парада е планирано да участват бойни кораби от 13 други страни, сред които Индия, Япония, Виетнам и Австралия.

По инициатива на китайския лидер армията модернизира въоръжението си - като се започне от изтребителите и се стигне до програмата за разработване на самолетоносачи.

Началникът на китайския флот Шен Джинлон повтори призивите на Си за съхраняването на спокойствието в отношенията между държавите в морето.

"Китайският флот има готовност да бъде Вашия близък, приятелски и равностоен партньор за взаимна подкрепа, развитие и печелившо и за двете страни сътрудничество; да остане обединен и да действа решително с всички Вас, за да осигури световен мир и стабилност", заяви той. "Нека допринесем повече за океан, в който царуват дългосрочен мир, обща сигурност и благоденствие, океан, който е отворен и приобщаващ", добави Джинлон.

Добронамерените думи на лидера на Китай и началника на флота на Народната освободителна армия са изречени на фона на засилващото се присъствие на Китай в Южнокитайско море.

Пекин има претенции към почти цялата територия на морето, в която влизат четирите основни островни групи - Спратли, Парацел, Пратас и Натуна, въпреки че Натуна, например, е част от изключителната икономическа зона на Индонезия.

Карта на териториалните претенции на държавите с излаз на Южнокитайско море. Снимка Wikipedia.

 

За да оправдае нахлуването в морските зони на чужди държави и стратегическите операции в международни води, през 2013 г. Китай започна да строи изкуствени острови. Според международни специалисти някои от тези "бази" могат да бъдат използвани за военни цели.

Пекин обаче отказва да отстъпи на призивите на държави като САЩ и Япония и "Асоциацията на страните от Югоизточна Азия" (АСЕАН) да прекрати морската си експанзия, като заявява, че има суверенното право да изпраща войски на всяка една от териториите си.

Претенции към обширни зони на богатото на залежи от нефт и природен газ Южнокитайско море предявяват също Филипините, Виетнам, Малайзия, Бруней и Тайван.