Пентагонът предупреди, че Китай увеличава операциите си в Арктика, което отваря възможността за по-засилено военно присъствие на комунистическата страна в региона. Министерството на отбраната на САЩ е особено загрижено от риска за разполагане на подводници, които ще могат да отвърнат в случай на ядрена атака срещу Китай, предаде Ройтерс.

Предположението е включено в годишен доклад на Пентагона пред Конгреса, който представя състоянието на китайските военни сили. През юни Пекин публикува първата официална Бяла книга за политиките, които смята да следва в Арктика.

Китай подчертава плановете си да развива морски транспортни пътища. Очаква се "Полярният път на коприната", който е "отворен" благодарение на продължаващите климатични изменения, да се превърне в основен маршрут в грандиозната инициатива за световна доминация чрез икономическо обвързване на лидера на ККП Си Цзинпин - "Един пояс, един път".

Въпреки че на практика няма досег с Арктика Китай бе приета като "наблюдателка" в Арктическия съвет през 2013 г., въпреки притесненията на държави от региона.

Докладът на Пентагона отбелязва, че Дания е изразила загриженост относно претенциите на Китай към Гренландия. Пекин е предложила да установи изледователски център, наземна сателитна станция, да обнови летищата и да увеличи добива на полезни изкопаеми.

"Граждански изследвания могат да подкрепят засиленото китайско военно присъствие в Северния ледовит океан, което може да включва разполагането на подводници в региона като възпиращ фактор срещу ядрените атаки", се посочва в доклада.

Докладът на Пентагона отбелязва, че китайската армия приоритизира модернизирането на подводния си флот. В него е уточнено, че страната разполага с четири балистични подводници, шест атомни подводници и 50 конвенционални подводници.

Според експерти на Пентагона китайският флот ще се сдобие с още 65-70 подводници до 2020 г. Те добавят, че в Китай са построени шест подводници от клас "Джин", като четири от тях са активни, докато върху две се извършва ремонт.

В доклад от януари Пентагонът поясни, че китайският флот ще се нуждае от поне пет функциониращи подводници от клас "Джин", за да поддържа политиката на ядрено възпиране по морето. 

В отговор САЩ и нейните съюзници увеличава своите антиподводни военноморски сили в Източна Азия като самолетите "П-8 Посейдон".