Слуховете, че социалната мрежа Facebook разработва своя криптовалута, текат онлайн от месеци. Тази седмица обаче американското издание "Уолстрийт Джърнъл" разкри повече за проекта на Зукърбърг.

Компанията в момента търси бизнес партньори, сред които онлайн търговци и финансови фирми, за да може да влезе на блокчейн пазара. Заедно с Facebook те ще съберат инвестиционен фонд от около 1 млрд. долара, който да бъде гръбнакът на новата валута и ще я направи по-лесна за харчене от Биткойн.

"Мисля, че трябва да бъде толкова лесно да пратиш пари на някого, колкото и да пратиш снимка", заяви Зукърбърг на срещата на разработчиците F8 миналата седмица.

И допълни, че "прости и сигурни" плащания са една от другите ключови функционалности, които ще бъдат добавени към Facebook - заедно с големия нов редизайн. В момента чат-програмата Messenger вече допуска плащания в някои държави, така че по всяка вероятност компанията се стреми към нови начини за пращане на пари.

WhatsApp също поддържа система за плащане, която в момента се тества в Индия, а тази година ще се появи и в други държави. Тя също е система за пиър-към-пиър плащания и не работи - поне засега - на принципа на блокчейн. 

Според анализаторите е възможно новата криптовалута да се ползва и от рекламната екосистема на социалната мрежа. Търговците могат да я ползват, за да купуват реклами, а потребителите да получават от дигиталните монети, че ги гледат. Това би могло да е ефективен начин за Facebook да увеличи продажбите на реклами, след като новата политика за поверителност не позволява да се продават големи количества информация за потребителите на рекламодателите. Подобна система обаче е изключително сложна за разработка и балансиране.

Проблемът е как бизнесите ще ползват криптовалутата - защото за разлика от обикновените потребители, за тях е много по-вероятно да обръщат дигиталните пари в реални всеки месец.

От Facebook също потвърдиха, че "малък екип" работи върху това как да се ползва блокчейн технологията в инструментите на социалната мрежа - но засега не се разкриват повече детайли.