Защитникът Венсан Компани се оказа неочакваният герой за "Манчестър Сити" в снощната много трудна победа с 1:0 срещу "Лестър" от предпоследния кръг на Висшата лига.

Капитанът се разписа с поразяващ удар от 26 метра в горния ляв ъгъл на вратата на гостите в 70-ата минута и върна шампионите на върха преди последния рунд.

Снощи се оказа, че Компани е пренебрегнал подвикванията от своя треньор и от съотборници да не шутира. Ветеранът имаше няколко опции за подаване, но след като напредна с топката, реши да пробва късмета си и заби страхотен гол, който може да се окаже шампионски. Поредният.

"Не само че си помислих "не стреля, подай", заяви треньорът Пеп Гуардиола. - Казах го на глас: "Не шутирай, Вини, не шутирай!" Но той взе добро решение. Това е футболът. Винаги съм казвал, че играчите са артистите на терена и те вземат решения за частици от секундата. Компани е чудесен човек, който много ни помага. Независимо от това, че не го използвам понякога, клубът е това, което е, заради хора като него. Когато е здрав, той е невероятен централен защитник и лидер."

Гуардиола добави, че иска да задържи Компани, договорът на когото изтича в края на сезона. Той каза, че скоро ще покани 33-годишния бранител "на бира", за да вземат най-доброто решение за бъдещето му - и на това на клуба.

"Вини, аз ти виках: "Не стреляй, не, Вини, недей!" Това пък призна Серхио Агуеро пред своя съотборник в радостта след последния съдийски сигнал. Видео с тази реплика бе разпространено от клуба в социалните мрежи (долу).

 

"Лицето ми издава: Неее, Вини, защо правиш това?! Беше тежко. Какъв удар, момче! Невероятен капитан!", това пък гласи пост в туитър на Рахим Стърлинг със снимка, на която се вижда моментът на удара на Компани и измъчената физиономия на застаналия вдясно от него нападател.

Самият капитан не прояви излишна скромност в интервю пред "Скай спортс":

"Беше малко разочароващо и дори вбесяващо, тъй като всички ми викаха да не шутирам. Идва ми в повече млади играчи да ми казват дали мога да стрелям или не. Вкарал съм много такива голове на тренировка. Все пак играя футбол на най-високо ниво от 15 години и много пъти полузащитници са ми повтаряли да не отправям удар. Отвръщал съм им, че някой ден ще отбележа и този път успях."