Пресата в Испания - най-вече каталунската, срива със земята тима на "Барселона", който снощи претърпя гръмовен провал с 0:4 като гост на "Ливърпул" на полуфинал в Шампионската лига.

"Блаугранас" спечелиха първата среща с 3:0, а снощи съперникът им не можеше да разчита на трима основни футболисти, начело с Мохамед Салах. Но въпреки това ги изхвърли от турнира. Историята се повтаря (почти) и това прави болката на каталунците и техните фенове още по-голяма.

През миналата година Барса отпадна след 4:1 и 0:3 срещу "Рома" на четвъртфинал. Сега крушението е още по-болезнено, а грандът вече потриваше ръце за "требъл".

Световната преса пък отчита отпадането на още един колос и фаворит след "Реал" (Мадрид), "Байерн", "Пари Сен Жермен", "Ювентус", "Манчестър Сити"...

"Изчервяване", това може да се прочете на челната страница на "Мундо Депортиво" - най-големият каталунски спортен всекидневник.

Други заглавия от вестника: "Нов европейски погром и Барса каза сбогом на Шампионската лига", "Провалът е по-тежък от този в Рим", "Европа разсъблече играчите на "Барселона". 

"Срам, който ще промени историята", тръби "Спорт" - друг голям всекидневник на испанската провинция. И добавя в същия дух: "Рим не беше сън - исторически провал за Барса на "Анфийлд".

Мадридската преса е не така крайна, но не пропуска да злорадства.

"Исторически провал", пише приближеният до "Реал" в. "Марка".

"Гръм на "Анфийлд", отбелязва "Ас".

Френският в. "Екип" - едно от най-големите и престижни спортни издания в света, отчита:

"Сензационно" и "Меси, но не". С второто се обяснява, че Лео все пак не е месия, макар и гениален футболист.

"Невероятно", ликува в. "Сън", като в думата има "заигравка" (с една пропусната буква), така че да се подчертае Liv (разбира се, в червен контур).

"Чудото на "Анфийлд", добавя "Мирър", а заглавията и коментарите в цялата британска преса са в този дух.

„Целят мач беше прекалено голям. Огромен, заяви Юрген Клоп, треньорът на "Ливърпул". - Аз такова нещо не помня. Играхме срещу може би най-добрият отбор в света. Знаех, че ще е трудно да победим, но да победим без да допуснем гол... не знам. Те го направиха някак... Невероятно е, трудно ми е да повярвам...“

Германецът два пъти употреби "лошата" думичка с буквата Ф, но анализаторът Гари Линекер, зарадвал се бурно на победата на "Барселона" преди седмица, заяви, че след такава игра и резултат на Клопо "ще му се размине"

„Видях как Джеймс Милнър плаче на терена след мача. Това значи толкова много за всички нас. Това е футболът. Това са важните неща. Да създадем тази емоционална атмосфера е толкова специално. Футболистите го направиха. Миксът от потенциал и сърце е такъв, какъвто не съм виждал никога досега. Трябва да бъдеш уверен в мач като днешния. Дивок и Шакири не играеха много до този момент през сезона, но направиха невероятно представяне и това се оказа ключово. Толкова е хубаво. Наистина е толкова хубаво“, каза още германецът в типичния си емоционален стил.

„Трябваше да бъдем отдадени и дисциплинирани. Но трябваше и да сме нахални. И хитри. Без тези неща нямаше да успеем. "Барселона" се защитава добре, когато атакуваш предсказуемо. В първия мач се бранеше добре, но днес не беше така. Така ние трябваше да бъдем непредсказуеми на моменти. Четвъртият гол? Видях, че топката лети към целта. Не видях кой стреля, за Бога не... Какво стана?!", завърши през смях Юрген Клоп по повод попадението с "театралното" изпълнение на ъглов удар от страна на Трент Александър-Арнолд. 

Ернесто Валверде няколко пъти заяви, че също му е трудно да повярва. Още преди да е видял заглавията в пресата в родината си (ако изобщо ги види), той се съгласи, че отпадането по този начин е "срамно".

"След двата бързи гола за "Ливърпул" в началото на второто полувреме нямахме отговор, не успяхме да намерим начин да се противипоставим, рече той. - Това е ужасен резултат за феновете ни, но и за нас самите. Ужасен и срамен, но трябва да поздравим "Ливърпул", който праяви голям дух и сърце. Опитахме се да играем, но четвъртият гол ни пречупи съвсем. Просто нямахме отговор на играта на съперника. Има и такива вечери."