Първият приет закон в новия политически сезон - макар и само на първо четене, спокойно може да мине в графата "предизборни" - в случая промени в Наказателния кодекс, които облекчават режима на т.нар. "неизбежна отбрана". Въпросният законопроект "отлежава" поне година в парламента, но "патриотите" успяха да го вкарат в дневния ред днес - първата сряда на месеца, когато групите имат право без гласуване да предлагат дневния ред на Народното събрание.

Идеята е стара, а самият законопроект е на "Обединените патриоти". За промени се заговори отново преди година покрай случая, в който лекар от Пловдив уби човек, след като последният влязъл в имота му с цел кражба. Първо бе обявено, че става дума за случай на неизбежна отбрана, но разследването показа, че обстоятелствата са доста различни от първоначално съобщените. В резултат докторът бе арестуван и е с обвинение от прокуратурата, че е преминал пределите на неизбеждата отбрана, застрелвайки потенциалния крадец. Имаше и обвинение за незаконно притежание на оръжие. Делото е в съдебна фаза. 

Още тогава се надигнаха протести в защита на лекаря. Заради тях и "общественото мнение" премиерът Бойко Борисов поиска законодателни промени и разпореди тогавашните министри Цецка Цачева и Валентин Радев (вече бивши министри - б.р.) да изготвят приемливи нови текстове. Изненадващо обаче и главният прокурор Сотир Цацаров, и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов се обявиха против промени в НК за неизбежната отбрана. Цацаров и Панов твърде рядко са на едно мнение, но тогава първият нарече идеите "пълен абсурд", а вторият oбвини изпълнитeлнaтa влacт в "aбcoлютнo пocлeдoвaтeлнa нeпpeдвидимocт пo oтнoшeниe нa зaĸoнoдaтeлcтвoтo".

В крайна сметка правителството не предложи законови изменения, защото не успя да събере дори работна междуинституционална група, която да ги подготви. Законопроект обаче внесе коалицията "Обединени патриоти". Най-общо промените гласят, че за "неизбежна отбрана" трябва да се смята нападение над всеки, който влезе "противозаконно" в "жилище". Вторият случай е, ако нападението е насочено "срещу живота, здравето, свободата или половата неприкосновеност на отбраняващия се или на другиго" - в случай, че нападателите са повече от един, един е, но е въоръжен, или самото нападение се случва нощем - без значение от колко лица са. Дефиниция на понятието "нощем" няма. 

В действащия текст от НК пише "няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище". В мотивите си депутатите от управляващата коалиция настояват, че думите "насилие" или "взлом", за които съществува правна дефиниция, трябва да се премахнат и законът да третира всички видове "противозаконно" проникване в жилище - тоест без изрично съгласие на лицето, което го обитава и без значение дали то е титуляр на правото на собственост, владелец или държател на това жилище.

Въпреки че след разпореждането на Борисов правосъдната министърка тогава Цецка Цачева бе склонна на промени в НК, когато се появи проектът на "патриотите" написа остро отрицателно становище.

Въпреки че становището на Министерството на правосъдието, управлявано от ГЕРБ, бе отрицателно и в него се твърди, че няма нужда от законодателни промени, въпреки че проектът на "Обединени патриоти" срещна съпротива и от най-висшите преддтавители на съдебната власт и въпреки че самият проект не е разглеждан дори от правната комисия в Народното събрание, днес по настояване на патриотите той влезе в пленарна зала. 

"Предлаганите промени ще дадат възможност на честните и почтени хора да защитят имота и достойнството си", заяви от трибуната зам.-председателя на "Обединените патриоти" Искрен Веселинов.

Председателят на НФСБ Валери Симеонов обяви, че предложенията са "в защита на живота на хората", макар че призна, че материята е сложна и има рискове за извършване на престъпление под прикритието на неизбежна отбрана - според някои мнения. По думите на бившия вицепремиер обаче промените, които се предлагат, "са балансирани". Той се върна в историята на Лондон от 18 век, когато имало бесилки за слугини, които са откраднали едно пени от господарите си.

Колегата му от ВМРО Юлиан Ангелов обясни как от 30 години в малките населени места определени групи безчинствали върху възрастни хора, имущество и собственост, но българските политици реагирали "толерантно" на тези проблеми. От изказването на Ангелов обаче така и не стана ясно как разширяването на обхвата на неизбеждата отбрана ще разреши въпроса с наличието на битова престъпност. 

Депутати от ГЕРБ, в това число и юристът Димитър Лазаров, настояха за промени в проекта на "Обединените патриоти" между двете четения. Текстовете отнесоха и немалко критики, което накара Валери Симеонов да се ядоса, че явно коалиционните партньори няма да подкрепят предложенията. 

Нищо подобно не се случи - въпреки критиките си, депутатите от ГЕРБ единодуино гласуваха "за" облекчаване на режима на неизбежната отбрана - точко както от години искат "патриотите", а юридическите и магистратските среди са категорични, че действащите разпоредби на Наказателния кодекс са достатъчно добри и ясни. Общественото мнение - според политиците - обаче мисли друго. И ГЕРБ и "патриотите" обезпечиха това в навечерието на европейския вот.