"Тотнъм" ще спори с "Ливърпул" на финала на Шампионската лига на 1 юни, но преди това чудото, което "червените" сътвориха срещу "Барселона", е помогнало на "шпорите" да ги последват в Мадрид.

Снощи "шпорите" елиминираха "Аякс" с 3:2, след като губеха на полувремето с 0:2 в Амстердам. 24 часа по-рано "Ливърпул" постави Барса на колене с 4:0 (0:3 в първата среща).

"Гледахме какво направи предната вечер "Ливърпул", така и ние трябваше да покажем, че нищо не е свършило, преди да свърши наистина, заяви Дани Роуз пред тв канала BT Sport. - На почивката си казахме няколко думи и показахме на какво сме способни. Ако играем по този начин, можем да победим всеки. Треньорът ни каза това на разбора преди да напуснем хотела за стадиона. Че трябва да мислим в тази посока. В първия мач срещу "Аякс" не се представихме на ниво, но вече мислим за финала."

В състава на "Тотнъм" имаше трима играчи, тръгнали в големия футбол от "Аякс" - защитниците Ян Вертонген и Тоби Алдервайрелд и халфът Кристиан Ериксен.

"В края сме на много труден сезон за нас, но ние показахме нашият манталитет, заяви Алдервайрелд. - След първия мач всички говореха само за "Аякс", но демонстрирахме, че искаме финала повече. Беше тежко, но когато заиграхме футбол нещата се промениха."

"Невъзможно е да обясня чувствата си в момента, каза бразилецът Лукас Моура, който заби хеттрик, като третият му гол падна в шестата минута на добавеното време. - Горд съм и щастлив, защото не спряхме да вярваме. Дадохме всичко. В "Тотнъм" сме семейство. Бог ни възнагради. Не става въпрос само за мен, а за всички. Футболът е невероятен и дава такива мигове. Това е най-великият момент в моя живот и в кариерата ми. Благодаря на моите колеги."

Кристиан Ериксен на свой ред изтъкна приноса на Моура, който беше титуляр в отсъствието на контузения Хари Кейн. Според датчанина бразилецът си е заслужил статуя в Англия. 

"Тук нищо не опира до тактика, а до това да имаш сърце и да се бориш докрай. Величествен мач, в който имахме и малко късмет. Съжалявам за "Аякс", но ние си заслужихме класирането на финал. Лукас имаше невероятна вечер, той ни спечели този двубой", рече Ериксен.

Треньорът на "Тотнъм" Маурисио Почетино не криеше сълзите си. Камерите показаха как в един момент аржентинецът рухва на терена от преживените емоции.

"Трудно е да се говори след всичко това, коментира той. - Уникална емоция, благодаря на футбола. Играчите са герои. Винаги съм го знаел. Има хора, които вярваха в нас и аз им благодаря. Благодаря на футбола и че съм част от него. Лукас е супергерой. Първо имаме мач в неделя във Висшата лига и след това се посвещаваме на финала."

Фаворизираният тим на "Аякс", подобно на "Барселона", отпадна драматично и в лагера му не бяха много словоохотливи.

"Тъжно е, защото бяхме много близо, каза треньорът Ерик Тен Хаг. - Загубихме в последната секунда. Ударихме греда преди това, ако тогава беше паднал гол... Казах на играчите на почивката, че още нищо не е свършило. Направихме страхотен сезон и у дома, и в Шампионската лига. Все още има за какво да се борим, но сега сме смазани. Не знам какво да кажа. "Тотнъм" се представи на много високо ниво и ни затрудни."