В Германия с широка популярност се ползва джихадистката пропаганда, насочена специално към жените. Доскоро последните са насърчавани да се присъединят към Даеш, при това с опцията да сключат брак с джихадист.

Според експерта по религиозния радикализъм Клаудия Данчкe, в редиците на германските джихадисти има силно присъствие на жени. През последните пет години броят на германските мюсюлманки, както и на жените, приели исляма, които впоследствие се радикализираха, възприемайки салафизма, постоянно се увеличава. Същият експерт твърди, че „тези жени са привлечени от съдбата на жената-домакиня, която посвещава живота си на съпруга и семейството“.

Според доклад на контраразузнаването (Службата за защита на конституцията) в Берлин 15 на сто от общо 3 хиляди радикализирани мюсюлмани са тийнейджърки. Над 70 жени-германски гражданки са се присъединили към Даеш на фронтовете в Сирия и Ирак.

Линда Венцел е германско момиче на 16 години от община Пулсниц в близост до Дрезден. За да се присъедини към Даеш тя използвала подправен паспорт на името на майка си, както и фалшива кредитна карта, с която закупила билет от Франкфурт до Истанбул. Оттам тя отишла в Сирия. Във Фейсбук тя се появила с хиджаб и под името Мариам. Причина за тази стъпка е романтичната й връзка с  боец  от Даеш, с когото се запознала в социалните мрежи.

Последният я уговорил да дойде при него в Сирия. Тези сведения били получени от полицията, която извършвала наблюдение върху Линда, заради участието й в мрежа от радикали. След превземането на Мосул от иракските войски станало ясно, че Линда била „момичето-снайпер“ в редиците на Даеш.

Жените-конверти: основна заплаха

Организацията „Превенция на тероризма“ към вътрешното министерство на Германия, постоянно следи активния трафик в социалните мрежи, чийто обект са младите мюсюлманки в страната. Както твърдят нейни експерти, Даеш е успял да привлече вниманието на голям брой тийнейджърки и да ги рекрутира с пропагандни твърдения, че джихадистите уважават суверенните права на жената. Последните включват преди всичко свещеното право на жената да ражда деца и по такъв начин да създават ново поколение бойци за каузата на исляма.

В цитиран от „Дойче веле“ доклад на „Превенция на тероризма“ се твърди, че по-голямата опасност идва от християнките-конверти. Според Буркхарт Фрайер, директор на  Службата за защита на конституцията в провинция Северен Рейн-Вестфалия, радикалите в Германия полагат системни усилия за привличането на мюсюлманките в страната и убеждаването им да се присъединят към Даеш.

За целта си служат с фалшиви обещания за брак и равенство с техните бъдещи съпрузи-джихадисти. Пред Комисията за жените в парламента на провинцията, г-н Фрайер заявява:

„Даеш се стреми да представи участието на жените в джихада като интересно приключение; твърди се, че младите момичета ще срещнат там рицаря от своите мечти, който ще ги пази, защитава и вдъхновява. Всичко това се илюстрира с истории за смели бойци и техните западни момичета, както и с видеоклипове, в които са изобразени мъжествени джихадисти-членове на Даеш, които милват котки“. 

Според доклад на „Европейския център за антитероризъм и разузнавателна информация“. Мотивите  у момичетата за присъединяване към Даеш са не само религиозни, но и желанието за реализация чрез присъединяването към голяма кауза, което е характерно за този етап от живота.

Интересното е, че според разузнавателни данни, темповете по рекрутиране на жените и младите момичета са се увеличили след поредицата военни поражения на Даеш в Ирак и Сирия. В повечето случаи жените са рекрутирани в името на изчистване на греховете, натрупани в досегашния им живот. Те са убеждавани, че радикализмът е изход от греховността и ще ги приближи до Аллах.

Според експерта по исляма Шротер, Даеш е предприел широкомащабна кампания в социалните мрежи за привличане както на германски жени, така и на жени от други европейски страни, чрез видеоизображения на привлекателни младежи, както и на забулени жени в компанията на своите съпрузи-джихадисти.

Терористичната пропаганда, според нея, си служи с различни любовни истории, с чиято помощ Даеш е успяла да привлече голям брой жени, които си мечтаят за брак, деца и домашен уют. Както твърди Флориан Андерс – експерт във Федералното бюро за бежанците и миграцията - Даеш използва малки групи и клубове, за да влезе в контакт с европейските девойки и да ги агитира да станат част от елитното общество на „Ислямска държава“.

За него е очевидно, че в стремежа си да изгради нова държава Даеш закономерно се насочва към жените, които са призвани да създадат нейната семейна основа.

Сара, която иска да ражда джихадисти

На 15 години Сара напуска средното училище в град Констанц в южната част на Германия. Впоследствие близките й разбират, че е отишла в Сирия. В социалните мрежи тя написва: „Сега аз съм при Ал Кайда“, както и: „Ние - момичетата, подкрепяме своите съпрузи в битката и раждаме нови бойци“.

Сара е направила тази фатална крачка, без да предупреди никого за това. Тя подправила паспорта на баща си и подписа му върху документ, с който й се разрешава да пътува сама, тъй като е непълнолетна. Оттогава тя изчезва от полезрението на родители и приятели. Сара получава ново име - Умма Азиза - и се омъжва за германски джихадист от град Кьолн. Така новото семейство се присъединява към германската колония в Даеш. Според Бюрото срещу престъпността на провинцията със седалище в Щутгарт, Сара е възприела салафитските идеи и е била обучена да си служи с оръжие. 

Сара е една от многото жени, рекрутирани от терористичната „държава“. Според проучване на испанския Кралски институт „Кано“, към Даеш са се присъединили над 500 жени и момичета, произхождащи от различни европейски държави. В него се твърди, че тази тенденция се засилва и че жените се впечатлялат в по-голяма степен от пропагандата на тази терористична организация в социалните мрежи. Привежда се факта, че 55,6 процента от жените мюсюлманки в Испания имат склонност да се присъединят към въоръжени групировки срещу 30,8 на сто при мъжете. А мнозинството от вече присъединилите се към Даеш жени са на възраст между 19 и 23 години.

Даеш използва различни средства и инструменти за привличането на европейски и преди всичко на германски момичета. Сред тях са: социалните медии и интернет, използването на жените членки на структурата, заблудата и промиването на мозъци чрез религиозна пропаганда, насърчаване на склонността на младите момичета към авантюри, както и легендата за гарантиране брак и реализация на жените в рамките на семейството.

През 2014 г. Даеш основава и две женски бойни единици - „Ал-Ханса“ и „Ум ал-Рейхан“, в които са привличани жени на възраст между 18 и 25 години. „Ал-Ханса“ е подразделение на моралната полиция на Даеш и е командвана от жена с чин „генерал“, докато задачата на „Ум ал-Рейхан“ е ислямисткото просвещение на жените, разясняването на религиозните заповеди, както и наблюдение за спазването предписанията на ислямското право – шериат. Задълженията на жените в Даеш включват раждането на деца, домакинските грижи, както и други граждански дейности, плюс боравенето с оръжие и участието в битки.

Когато жените стават терористки

В своя статия със заглавие „Когато жените станат терористки“, публикувана в „Ню Йорк таймс“, специалистката по радикализма и правата на човека Джейн Хъкерби отхвърля опитите жените в терористичните организации да бъдат представяни по стереотипен и негативен начин. Според нея, това е израз на дискриминацията срещу жените, насаждана от мъжете:

„По-голямата част от този проблем се корени в погрешното схващане, че тероризмът е насилие срещу жената…Това схващане противоречи на наложилата се ориентация на Даеш към утвърждаване ролята на жената и използването им в терористичните атаки вместо стотиците джихадисти, които бяха арестувани в различни страни по света или убити, както и за внасяне объркване сред силите за сигурност и разузнавателните агенции“. 

Според Хъкeрби, „ние сме предубедени по отношение на тероризма, считайки, че мюсюлманинът-екстремист мрази жената, докато единствено Западът я защитава…Всъщност се наблюдава все по-голямо изравняване между ролята на мъжа и жената, включително и по отношение на причините, които ги тласкат към Даеш“. 

„С други думи - заключава експертката, „погрешно е да се счита присъединяването на жените към джихада единствено заради т.нар. „сватбен джихад“, т.е. в ролята ѝ на съпруга на боец на Даеш.“

В доклад на британската фондация „Куилиам“ в Лондон, специализираща в борбата срещу тероризма, се твърди, че „квалифицирането на момичетата в Даеш като „невести на джихада“ допринася за прекаленото свиване фокуса при изясняване подбудите им за присъединяване към Даеш. Всъщност, наред с този мотив, съществуват и други причини, сред които желанието за изява, освобождаване, съпричастност и промяна на начина на живот, наред с участието в построяването на онова, което те си представят като идеалната държава“.

Понастоящем германските власти са изправени пред предизвикателството, как да третират завръщащите се в страната бивши бойци на Даеш и в частност жените и техните деца. Още повече, че въпросните деца са били закърмени и възпитани в условията на насилие, убийства и тероризъм. Списание „Шпигел“, позовавайки се на разузнавателни източници, твърди, че в Германия вече са се завърнали над 50 германки, които са участвали в джихада на Даеш.

При това, според същите източници, всичките участвали в джихада в Сирия и Ирак германски гражданки – част от които все още непълнолетни, се очаква да се завърнат в страната, придружени най-малко от по едно дете в повечето случаи все още кърмачета или съвсем малки деца. Опасенията във връзка с това изрази и бившият шеф на контраразузнаването Ханс Георг Масен, който обърна внимание върху факта, че тези деца са получили екстремистко начално образование в училищата на Даеш.

Те целенасочено са били обработвани с цел промиване на детските им мозъчета и насаждане на омраза чрез гледане на видеозаписи на екзекуции. Може да се очаква, че именно те ще формират бъдещото поколение джихадисти.

Западните деца на Даеш

Западните жени и момичета, присъединили се към Даеш, представляват голяма заплаха за Европа. Европейските правителства не желаят да подпомогнат завръщането на децата им. Поради това майките им трябва да се обръщат към посолството на съответната европейска държава в Турция, Йордания или Ливан, за да получат нужните документи за завръщане в родината си.

На практика, това е почти невъзможно. Според проучване на Дан Фагманс – експерт по тероризма от лондонския Институт за сигурност и международни отношения, родените в европейски държави деца на терористките са особено ощетени, защото родителите им са ги закарали в Сирия в повечето случаи, служейки си с лъжливи мотиви. От друга страна, родените в „Ислямска държава“ деца не могат да бъдат приети в съответната европейска държава без техните майки.

Според сведения от службите за сигурност в западни държави, в периода 2014-2016 г. Даеш е рекрутирал и обучил над 2000 деца на възраст между 9 и 12 години. Целта е те да бъдат бъдещата мрежа на халифата. Както твърди Дан Фагманс, „дори ако обучението им за терористи да не е завършило, за цял живот те ще си спомнят своето  военно детство“. Експертът цитира проучвания, според които най-малките деца са в състояние да си спомнят подобни травматични преживявания. В Берлин се очаква около сто деца да се върнат от Ирак и Сирия.

Според главния прокурор на столицата Питер Франк, от общо 1000 германски граждани, все още 600 са в „Ислямска държава“. Не се знае, дали те ще останат в Сирия или Ирак. По думите на Ханс Масен, германските власти се опасяват от приемането на „децата на Даеш“, които са били в контакт с терористите и са получили обучение как да се бият. В публикация на Вашингтон пост, Даеш е обучавал децата – бъдещи терористи от шестгодишната им възраст. Така че когато достигнат до юношество, ще бъдат готови за терористична дейност.

Според ново проучване на Института „Ю Гов“, 34 на сто от гражданите на Германия очакват засилване на терористичната дейност в страната през следващата година, докато 46 процента смятат, че заплахата от Даеш ще остане на същото равнище и едва според 6 на сто тя ще отслабне.