На заседание на Съвета за сигурност на ООН за заселническата политика на Израел в палестинските територии палестинци и американци демонстрираха диаметрално противоположни позиции за бъдещия мирен план, който Вашингтон се очаква да оповести през юни, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В присъствието на съветника на президента Доналд Тръмп за Близкия изток Джейсън Грийнблат ръководителят на палестинската дипломация Рияд ал Малики каза, че бъдещият американски план не е плод на "усилия, насочени към мир".

Присъствието на двамата политици в една и съща зала е голяма рядкост, доколкото отношенията между палестинците и американците са прекъснати от края на 2017 г., когато Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел, посочва АФП.

"До момента всичко сочи, че не става дума за план, целящ постигане на мир, а по-скоро за условия, които трябва да приемем. Не съществува парична сума, която би направила приемливи тези условия, отсече палестинският министър.

Ще бъде предложена "реалистична и осъществима" визия, увери в отговор Джейсън Грийнблат. Инициативата е разработена от екип, потърсил "нов поглед" върху причините за конфликта, добави той и отправи молба за съдействие на двете страни в дискусиите по нея, когато бъде оповестена.

Грийнблат, Джаред Къшнър - съветник и зет на американския президент Доналд Тръмп, и американският посланик в Израел Дейвид Фридман са съавтори на мирния план, замислен преди две години и очакван идния месец.

Неофициалното заседание на Съвета за сигурност бе организирано от Индонезия и Кувейт, две от непостоянните членки. В него участваха и експерти, критично настроени към Израел и САЩ като негов поддръжник.

Джейсън Грийнблат осъди факта, че "Израел не бе поканен да даде мнение". Изявлението му съдържаше главно критики срещу "предубедеността" на ООН срещу Израел - в началото "слаба и крехка малка страна", превърнала се в "процъфтяваща демокрация".

"Нека престанем да твърдим, че пречка за политическо решение са колониите", каза американският съветник и заяви, че "проблемът" са организациите "Хамас и Ислямски джихад".

При подписването на мирните споразумения от Осло "имаше 100 000 израелски заселници", а днес, 25 години по-късно, "в палестинските територии, включително в Източен Йерусалим, има над 600 000", напомни Рияд ал Малики. - Израел "вече дори не се мъчи да скрие същинското колониално естество на своята окупация, нито намерението си да анексира палестинските територии", заяви шефът на палестинската дипломация.