Петнайсет години след смъртта на Йордан Радичков столичната публика ще посети първата му изложба. Оригиналните илюстрации на писателя от обичаната детска книга „Ние, врабчетата“ ще бъдат експонирани за първи път публично на 30 май в галерия-книжарница „София Прес“ на ул. „Славянска“. Експозицията е част от събитията за 90-годишнината на Радичков. 

Ще бъдат показани 20 рисунки на писателя от архива на семейството. Посетителите ще си припомнят света на познатите на няколко поколения читатели врабчета, сред тях са прословутите Драги ми господине, Онова нещо, Юнашка фланелка, Краката му стърчат навън, смрадовранката с нейното френско списание от 1903 година, Дебелачко, кукувицата, Пешеходеца, който си подсвирква с уста и още много други.

Повече за оригиналите и характерния стил на рисуване на Йордан Радичков ще разкаже художникът Антон Стайков. Внукът на писателя, носещ неговото име, разказва пред „Площад Славейков“, че през годините илюстрациите към „Ние, врабчетата“ претърпяват множество трансформации.

„От първото до последното издание на книгата има множество доловими разлики в любимите врабци – споделя Йордан Радичков-внук. – Дядо ми не спира да ги променя през годините, рисува множество варианти на врабчетата, плашилото, котарака, ястреба, за да стигне до финалния и най-изчистен вариант на птиците.“

На изложбата ще бъде представено ново, специално издание на „Ние, врабчетата“ по повод 90-годишнината от рождението на автора. За първи път от много години насам то ще се появи с твърди корици, оформлението е на художничката София Попйорданова.

„Ние, врабчетата“ е втората детска книга на Йордан Радичков. Тя излиза през 1968 година, като още  следващата година е отличена с наградата на Съюза на българските писатели.

„Книгата е написана за деца и за възрастни и я обичам, защото в нея се разказва за врабчета – казва за нея приживе авторът. – И смятам, че всички хора, преди да станат големи, да станат важни или да станат значителни, преди това са били врабчета.“

Голямото признание за „Ние, врабчетата“ идва с множеството преводи на книгата на чешки, словашки, унгарски, полски, руски, финландски, италиански, немски, френски, корейски и много други езици, с редица издания в България и с любовта на няколко поколения читатели, които отрастват с историите за смелите врабци. „Ние, врабчетата“ е и най-дълго играният спектакъл в репертоара на Столичния куклен театър.

Изложбата с оригиналите на „Ние, врабчетата“ може да бъде разгледана в галерия-книжарница „София Прес“ от 30 май до 10 юни.

Площад Славейков