Спортната комисия на щата Калифорния се произнесе с пълно единодушие за скандала с целувката на Кубрат Пулев и репортерката Дженифър Равало. Боксьорът остава с отнет лиценз и е без право да се състезава в щата до 22 септември.

През това време трябва да мине курс за превенция срещу сексуалeн тормоз и да заплати глоба в размер на 2500 долара. Лицензът е отнет за шест месеца, считано от 22 март, когато бе мачът с румънеца Богдан Дину, след който Кубрат целуна Равало в края на интервю.

При следващо подобно провинение, правата на Пулев ще бъдат отнети доживот. На 22 юли комисията ще заседава отново и дотогава той трябва да е минал програмата. Ако не го е сторил - наказанието ще бъде увеличено на една година.

По-рано Кобрата и Дженифър Равало-Джени Суши бяха изслушани от комисията в елитен хотел в Лос Анджелис. Кубрат беше придружен от приятелката си Андреа, мениджърът Ивайло Гоцев и адвокатски екип, начело с дама.

Според базирата в САЩ телевизия BG-Voice Равало е поискала обезщетение от 600 000 долара, за да оттегли претенциите си. Самата тя заяви на изслушването, че би искала Пулев да понесе наказание, с което да бъде лишен от правото да се боксира. Това би било "справедливо".

Пред Нова телевизия Кубрат заяви преди заседанието, че не е водил пазарлъци с репортерката.

Равало бе в компанията на прочутата Глория Олред - юристка в много подобни дела и активистка за женски права.

За Нова телевизия Олред каза, че тя и клиентката й не искат пари, а справедливо наказание за Пулев заради постъпката му. На този етап тя не смятала да завежда граждански иск срещу българина.

По всичко изглежда, че той ще остане известно време в САЩ, тъй като трябва да мине програмата за сексуален тормоз в следващите 45 дни след 14-дневния срок, в който курсът трябва да бъде одобрен от комисията. Както и процедурата, по която трябва да мине, мястото и т.н. В периода Кубрат трябва и да заплати глобата.

Двете страни изложиха позициите си пред седмината членове на комисията - все видни личности от щата. Те разказаха своите версии за станалото и бяха разпитани както от адвокатите, така и комисията. Пулев се извини за целувката и заяви, че съжалява. Оправда действието си с прекомерна емоция след драматичната победа.

Няколко пъти бе подчертано, че този орган не е съд. Гоцев влезе в ролята на преводач - както на английски при думите на боксьора, така и на български, когато Кобрата не разбираше въпросите. Неговото изложение и отговорите бяха на родния му език.

Пред комисията български емигрант прочете писмо от наши сънародници, в което се изкъвта заслугите на Кубрат Пулев, неговото минало, важността му за страната ни и т.н. и т.н.

Кобрата заяви следното пред комисията (не е пълното изявление, а извадки):

Мачът беше много тежък за мен, в четвъртия рунд бях загубил и след като победих, бях много щастлив. Бях доволен от себе си. И всички хора, които бяха около мен, всички българи допринесоха за тази атмосфера. Просто бях суперемоционален. И исках да поздравя моите фенове. Тогава дойде госпожа Равало... И тогава я целунах. Беше емоционално и за това съжалявам и й се извинявам...

След като се върнах от болницата бях много зле - повръщаше ми се и ме болеше главата. След това бяхме с мои приятели на парти, което никой не беше организирал. Отнякъде дойде г-жа Равало и започна да ми сипе комплименти. Първите няколко пъти се почувствах готино и гордо. Тя беше удивена от мен, постоянно ми сипеше комплименти. По едно време ми стана неудобно заради повтарянето на комплименти... Наистина съжалявам за постъпката си. Не е редно...

Не смятам, че трябва да се разплача, за да ми повярва, че се извинявам от сърце и душа. Извинявам се на хората, които видяха тази целувка, тоест на целия свят. Много жени снимайки се с мен, след този случай, вече искат целувки. Жени, които аз изобщо не познавам, но по този начин те искат да ме подкрепят..."

Равало отрече някои от твърденията на боксьора - че го приканвала да направят парти преди мача, че са се целунали отново по време на въпросното парти, че се е държала неприлично и предизвикателно и т.н.

Адвокатката на претендента за световната титла няколко пъти опита да я притисне, подложи не съмнение нейната компетентност за бокса и журналистическата й етика, но постоянно бе прекъсвана от комисията с аргументи, че това не е съд и че няма отношение към случая.

Глория Олред пък цитира изявления на спортиста пред български медии - с добра точност. Според нея Пулев си противоречал и не разбирал какво в действителност е сторил. На подобно мнение бяха и членове на комисията в диалозите си с боксьора.