"То не е въпрс само на електорална подкрепа - то е въпрос и на пари."

Това каза тази сутрин Валери Симеонов на въпрос на Нова тв - как резултатът от евроизборите ще се отрази на управлението и страхува ли се, че при един евентуален много силен евровот за ВМРО, ролята на неговия НФСБ ще намалее в рамките на "Обединени патриоти" и коалиционния формат на управление с ГЕРБ.

"Все пак да не принизяваме нещата...", поправи се иронично с усмивка Симеонов.

Той не виждал причини - какъвто и да е резулатът - правителството да подава оставка, защото най-малкото на парламентарни избори участват обикновено над 50 процента от гласоподавателите, а на евровота - около 30-ина. Това прави тежестта на видовете избори различна.

Конкретно по адрес на Бойко Борисов той попита - трябва ли пак да абдикира от властта. Симеонов потвърди, че настоящото правителство трябва да довърши мандата си.

"3 седмици след изборите ще сме забравили и резултата, и кои са избраните", прогнозира бившият вицепремиер.

Бившият вицепремиер и настоящ депутат каза още, че според него предизборна активизация се наблюдава и при премиера Бойко Борисов, и при президента Румен Радев - по повод жалбите с обвинения в участие в кампанията и към двамата първи мъже в държавата, които си разменят БСП и ГЕРБ пред ЦИК. 

„И президентът, и министър-председателят се опитват да трупат някакъв рейтинг за техните партии”, заяви Симеонов.

Той не подмина и темата с поредната министерска оставка от вчера - тази на земеделския министър Румен Порожанов, която е 7-ата поред от началото на мандата на кабинета "Борисов 3" - тоест за няма и 2 години. Досега при оставки във властта лидерът на НФСБ по-често реагираше с критика за "лесния" начин, по който се взимат решенията. При Порожанов обаче той видя основания да напусне поста си. 

Симеонов призна, че и той самият е поставят въпроса за оставка на министъра на земеделието пред коалиционния съвет на властта. И даде пример за конкретна причина - проблеми в програмата за доставка на мляко и пресен плод в училище, в която, по думите му, местни фирми са били лобистки изместени от 3-4 големи производители в цялата страна. Съпредседателят на "патриотите" обясни, че и той не е стигнал до извод дали Порожанов е бил участник в лобизма, за който говори или е въпрос на липса на контрол от негова страна. Симеонов обяви, че не е подавал сингали срещу министъра, защото не е имал доказателства. 

По думите му досега в повечето случаи "оставките бяха хаотични" и са били искани по-скоро от стремеж на премиера Борисов за пази собствения си рейтинг. Не пропусна да обяви, че имало още едно министерство с много проблеми - разбира се, това на туризма, начело с Николина Ангелкова. Макар да не спомена името й, Симеонов обяви, че в туризма нещата са като в началото на 90-те години и това е резултат от управлението в сектора.