С точно 121 гласа "за" и 5 гласа "против" и за няма и 10-ина минути парламентът избра настоящата депутатка от ГЕРБ Десислава Танева за министър на земеделието. Това стана само ден, след като Румен Порожанов подаде оставка.

По традиция промените в състава на Министерския съвет не бяха представени от автора им - премиера Бойко Борисов, а от негов заместник - в случая, както най-често се случва - Томислав Дончев. В залата бяха и повечето му колеги от правителството.

Той прочете проекта на решение и кратка биография на новата министърка.

Тя заемаше същия пост във второто правителство на Борисов, а досега оглавяваше ресорната комисия в Народното събрание. В политиката влиза през 2007 г. - при първите редовни местни избори от създаването на ГЕРБ. Тогава тя оглавява общинския съвет в Сливен. 

Гласуването мина без каквито и да било дебати. "Против" закономерно бяха присъстващите депутати от ДПС, които официално са в опозиция. Останалата част от опозицията - БСП продължава парламентарния си бойкот, който тече вече месеци и не беше в пленарната зала.

Това бе седмата поред министерска смяна след оставка в третия кабинет "Борисов" от началото на мандата му преди около 2 години.

Танева бе поздравена горещо от дамите в кабинета Екатерина Захариева, Николина Ангелкова, Мариана Николова...

Пред журналисти новата министърка първо пое ангажимент, че зам.-председателката на Държавен фонд "Земеделие", която бе намесена в скандала с къщите за гости, ще бъде освободена. 

По процедура министърът на земеделието трябва да свика ръководството на фонда, за да се вземе решението. Именно забавяне в тази процедура бе официалният мотив на Бойко Борисов, с който прие оставката на Порожанов. 

Десислава Танева обеща да се заеме първо с всекидневните проблеми на земеделските производители.