Вчерашното изказване на лидерката на БСП Корнелия Нинова - че депутатът-бизнесмен Делян Пеевски е "подал" на правителството Румен Порожанов за министър, днес повлече крак. Оставката на Порожанов и назначаването на Десислава Танева за негов наследник бяха гласувани в парламента, като "против" бяха само народните представители от Движението (всички регистрирани - общо пет души, б.р.). Въпреки че от гледна точка на позиционирането на партията като опозиция това гласуване е закономерно, от ДПС бяха поставени в ситуацията да се произнесат и по изказването на Нинова.

По думите на народния представител Хатил Летифов партията не била против оставката, а била против правителството като цяло. Той обясни гласуването с факта, че по правило освобождаването на министър и назначаването на наследника му се гласуват не в две отделни, а в едно и също решение.

"Ако бяха отделно, щяхме да сме "за" оставката и "против" новия министър", посочи Летифов.

В контекста на това поведение на Движението, Летифов бе попитан как ще коментира думите на Нинова. И последва отбранителна атака:

"Коментарът е такъв, че те (социалистите, б.р.) също са от този модел на популизъм и национализъм. Не виждам никакви доказателства. Всеки носи отговорност за действията си. За поведението на БСП - нека да каже Нинова - защо е такова и защо залитат по национализма и популизма. Изчерпаха ли програмата си и предложенията си за алтернатива."

Кадруване на ДПС в редиците на Министерство на земеделието и храните обаче днес видя и Валери Симеонов.

"Има основание да се извършат промени и в регионалните дирекции, където все още хора на ДПС продължават да кадруват и деребействат - особено по отношение на стопанисването на държавните гори", посочи той.

Съпредседателят на Обединени патриоти, лидер на НФСБ и бивш вицепремиер в правителството обаче отказа да коментира по същество връзка между Пеевски и бившия вече министър с лаконичното:

"Други въпроси имате ли?"

За самия Порожанов Симеонов посочи, че е доволен от освобождаването му. Оставката дори била закъсняла. Лично той я искал от премиера Бойко Борисов на заседания на председателския съвет (съветът на коалицията ГЕРБ-Обединени патриоти, б.р.), като мотивите на Симеонов били лобизъм по отношение на схемите училищен плод и училищно мляко. 

"Десислава Танева е била министър, познава добре проблемите както в бранша, така и в министерството. Но мисля, че няма да й бъде лесно. Дано да не се поддава на лобизъм, поне в такава степен на каквато бяхме свидетели при досегашното ръководство на министерството", посочи в заключение лидерът на НФСБ.

Оказа се, бившият вече министър не се е харесвал и на ВМРО:

"С Румен Порожанов специално нашите представители, които се занимават със земеделие имаха различно мнение по много въпроси, така че не сме дълбоко разочаровани от тази оставка. Надяваме се новият екип да бъде по-чуващ съветите, които се дават отстрани", посочи Искрен Веселинов, зам.-председател на партията и зам.-председател на групата на "патриотите".