Говорител на “Даунинг стрийт” 10 каза днес, че в началото на юни министър-председателката Тереза Мей ще подложи за четвърти път на гласуване в Камарата на общините сделката си с ЕС за Брекзит, предават днес британските медии.

Според “Гардиън” тя отново ще бъде отхвърлена, ако се съди по изявленията на лейбъристката опозиция и на Демократичната юнионистка партия на Северна Ирландия, която осигурява мнозинство на консервативното правителство на Мей. Торите също остават разделени на “за” и “против” вече три пъти отхвърленото споразумение.

Министърът на търговията Лиъм Фокс каза, че ако то падне за четвърти път, алтернативата, пред която ще бъде изправена страната, ще бъде да напусне ЕС без сделка, или да поиска оттегляне на молбата за напускане на ЕС съгласно член 50 от Лисабонския договор.

“Членовете на парламента ще трябва да погледнат и да видят дали искат да продължат по пътя, който неизбежно ни води към потенциално оттегляне на член 50 или към напускане без сделка и да се попитат - мислят ли, че това е най-добрият избор от гледна точка на демокрацията и на икономиката за Обединеното кралство. Членовете на парламента ще трябва да се изправят пред това решение”, каза Фокс в разговор с британския мозъчен център “Институт за правителството”.

Източници от британското правителство казаха, че ако сделката за Брекзит на Мей бъде отхвърлена за четвърти път в парламента, няма да има пети опит, предаде Ройтерс, като се позова на Би Би Си.

Според правителството е "наложително" да има гласуване по законопроекта, който да подготви почвата за Брекзит, ако Великобритания иска да напусне ЕС преди лятната ваканция на депутатите.