Раздираното от въоръжени конфликти Източно Конго е връхлетяно от ново бедствие - епидемия от смъртоносната болест ебола, която вече е убила 1 000 от общо 1 600 заразени в провинция Северно Киву, съобщава днес британският "Гардиън".

Хуманитарни организации и специалисти се опасяват, че заразата може да стигне до бедствените мащаби, с които опустоши три държави в Западна Африка от 2013 до 2016 година.

 
Само от 15 април до 5 май са установени нови 298 случая на заразени с вируса, съобщава изданието. Повечето от досегашните жертви на болестта са жени и деца. Броят на засегнатите е вторият по големина досега в историята.
 
Световната здравна организация се опасява, че положението може да се изплъзне от контрол, защото в района продължават да върлуват въоръжени бунтовнически групи, което прави невъзможни основни здравни услуги и хигиенни мерки. Проблемът остава, въпреки че ООН и Червеният кръст са успели да договорят шестмесечно примирие с милициите.
 
 
Епидемията от ебола в Сиера Леоне, Либерия и Гвинея през 2013-2016 година уби над 11 000 души при 28 000 заразени. Еболата е вид хеморагична треска, която доскоро беше нелечима, но вече за нея има експериментални лекарства. Тя се пренася от вирус, който живее в обитатели на джунглата като маймуни и прилепи и се предава чрез телесните течности. Заразените биват изолирани и за тях се грижат медици покрити от глава до пети в защитно облекло. Семействата и приятелите на заболелите се проставят под карантина за 21 дни.