Министър-председателят Бойко Борисов прогнозира днес, че германският автомобилен концерн БМВ ще започне да произвежда основни компоненти за автомобилите си в България.

"Мога да се обзаложа с вас, че шаситата на БМВ ще се правят в Шумен. И сега на 24-ти с премиера на Бавария ще го изговорим още веднъж това. Неслучайно всички заводи вече идват към България, защото ние правим високотехнологични компоненти", каза премиерът по време на посещение в Стара Загора.

Борисов обеща и правителството да отпусне средства на община Стара Загора, за да изкупи частни терени в бившия Азотноторов завод край града, за да може местната власт по-лесно да привлече нови инвеститори в икономиката на града.

Терените с обща площ 83 декара представляват улици, които са станали частни след приватизацията на обекта. Собственикът му иска да му се плаща за правото за изграждане на комуникации и това затруднява инвестициите. Общината е влязла в преговори с него да купи улиците. 

"Между другото, тук има още 1500 декара, които са свободни и към които е имало голям интерес през годините, но поради това, че улиците са частни, никой не е дошъл да инвестира и да прави производство",  каза пред БНТ кметът на общината Живко Тодоров.

"Вижте в Пловдив вече няма терени, в Шумен, всички терени са изкупени за заводи до един", каза Борисов. "А тук държите в центъра на България 1500 декара, инвеститори колкото искаш и заради това, че е частно, не могат да дойдат.Така че, ще направим сметката, в сряда ще отпуснем пари".