Държавната програма за саниране няма да бъде подновена по досегашния начин - а именно с голяма субсидия от държавата. Това се разбра от думите на вицепремиера Томислав Дончев, който пътува с премиера Бойко Борисов в Пазарджишко днес.

Новината бе съобщена от задната седалка на автомобила, шофиран лично от министър-председателя. Другият пасажер в кадър бе кметът на Пазарджик Тодор Попов, а част от пътуването пак се излъчваше на живо в профила на министър-председателя във фейсбук. Подобни включвания от шофьорското място Борисов правеше и през миналата седмица - тогава инспектираше строежа на магистрала "Хемус". 

На въпрос от Попов за програмата за саниране и бъдещето й, зададен от кмета, вицепремиерът отвърна:

"Не може да продължи по този начин, защото не е справедливо. Събираме пари от всички, ремонтираме апартаментите и къщите на малцина. За да тръгне програмата, да видят хората, че енергийната ефективност е нещо хубаво - това беше ефективно. Но не може по същия начин. Защото всичките разходи ще са 15-16 млрд. лв. Може да се направи по друг начин - например с така наречените договори с гарантиран резултат, при които инвестицията се изплаща с времето от икономиите от сметките за ток. Имаме подобни планове, но програмата по същия начин не може да продължи."

Борисов получи 7000 подписа за възобновяване на програмата, когато стигна до глада и слезе да поговори с хората. По-рано той обясни в колата, че когато е трябвало, от сдружението на общините не е имало достатъчно подкрепа. И изчисли, че досега с държавни средства са санирани около 2000 сгради. След това декларира пред граждани и журналисти, че програмата за енергийна ефективност ще бъде подновена догодина. Под каква форма точно - ще кажат експертите. 

Докато кметът на Пазарджик сочеше санирани блокчета, училища и обясняваше колко е хубаво "с тревички по средата, доволни граждани", Томислав Дончев заяви, че и над половината образователни сгради в страната са санирани, а оттук нататък трябва фокусът да е качеството на образование и учебната база в училищата.

Докаго бе сред хората се появиха и деца, които благодариха, че държавата е отпуснала пари за стадиона.

Но премиерът отказа да стои при малчуганите, за да не го обвинят, че ги използва в изборната кампания. Последва инспекция на строеж на път, тъй като в автомобила, шофиран от премиера, бяха още финансовият министър Владислав Горанов и строителният зам.-министър Николай Нанков.

Пак в региона на Пазарджик Борисв откри и разширение на завод за компоненти за автомобилната индустрия в Пазарджик. До 2020 г. в това предприятие ще работят 3000 души.

"Дълги години се говореше за ниска квалификация, а сега не само заводите не си отиват, а все нови и нови откриваме. Благодаря на работниците, защото заради тяхната добра работа в България идват и други производители", каза още Борисов.