В деня, в който съдилищата раглеждат казусите на Миню Стайков и Димитър Желязков-Очите, прокуратурата разпространи информация за извършени на 17 май обиски в помещенията, които обитават в болницата на Софийския затвор.

От информацията става ясно, че се е задействал сектор „Оперативно обслуждане на местата за лишаване от свобода“ към отдел „Криминална полиция“ в ГДНП (за съществуването изобщо на такъв сектор в националната полиция широката публика научи покрай бягството от Софийския затвор на Владмир Пелов и Радослав Колев, т.е. - това трябва да е полицейското разузнаване вътре в затвора, б.р.).

Така от днешното съобщение става ясно, че...

"... На 17 май 2019 г. служители от сектор „Оперативно обслуждане на местата за лишаване от свобода“... съвместно със служители от надзорно-охранителния състав в Софийския затгвор, са извършили проверка (претърсваия и лични обиски на лишени от свобода) в спалните помещения на „Вътрешно отделение“ на болницата към затвора в София.

На 20 май 2019 г. заместник-директорът на ГДНП старши комисар Тодор Гребенаров уведоми за резултатите от проверката административния ръководител на Специализирана прокуратура Димитър Петров и административния ръководител на Софийска градска прокуратгура Емилия Русинова, по чиито досъдебни производства са лишени от свобода настанените в затворническата болница."

Струва си да се обсъдят и оповестените находки: и при двамата се изрежда дълъг списък от лекарства за различни нужди. Те им били иззети, защото нямат рецепти за тях. Сред "бомбастичните" находки има бета-блокери за кръвно, неща като "Простамол уно" и др. - съзнателно пропускаме списъка от уважение към личното достойство на обискираните., били те - съответно подсъдим и обвиняем.

При Очите са изредени поименно 17 конкретни търговски наименования и общи имена на медицински препарати, които му били иззети с протокол, защото няма рецепта дза тях. Върнати му били 8, за които има.

При Миню Стайков поименно са изредени 8 препарата, включително и такъв против... инсекти.

Другото намерено едва ли е изненада, като се има превид затворническият фолклор, че в Софийския затвор не е вкаран само кораб, и то защото няма река:

"В помещение „Реанимация“, където са настанени Димитър Желязков и Миню Стайков, са намерени и иззети 59 броя CD, 1 карта за цифрова телевизия и 1 разтегателен колан. При извършения личен обиск на Желязков е намерен 1 мобилен телефон марка „IPHONE“. Желязков лично извадил от колана на кръста си и го ударил в земята, с цел да го унищожи.

Установено е, че в спалното помещение, в което са настанени Димитър Желязков и Миню Стайков... се държат голямо количество хранителни продукти: десетки стекове с безалкохолни напитки, стекове с минерална вода, множество пакетирани захарни изделия (шоколади, вафли десерти), множество хранителни продукти (колбаси, плодове, олио) и други малотрайни продукти.

Към момента на извършване на претърсването Миню Стайков вече е бил обявил гладна стачка", отбелязват загрижено от прокуратурата.

Освен това от спални помещения са намерени и иззети USB кабели, адаптори, един телевизор с дистанционно и с адаптор, котлон, а в други помещения - още подобни.

Джиесеми са намерини при обиск и при лишените от свобода Румен Янакиев, Янко Ваташки-Лудия и Пеньо Мангъров.

За резултатите от извършената проверка в болницата към Софийския затвор е уведомен министърът на правосъдието - за предприемане на мерки "за решаване на системния проблем". Увудомен е и главният прокурор.

На сайта на прокуратурата ни се поднася и вяжен извод:

"Иззетите мобилни телефони дават възможност на задържаните под стража за нерегламентирани (забранени от закона) контакти с трети лица, което от своя страна създава опасност да се влияе на свидетели, както и на нормалния ход на събиране на доказателства по досъдебни производства."