Застрахователна компания „Бул инс” ще изплати по 50 хил. лв. на близките на 20-те загинали в катастрофата край Своге, съобщи бТВ.

Това се случва, след като втори ден в медийното пространство се обсъжда, че от дружеството са изплатили едва по 10 лв. и то не на всички, а на част от роднините на загиналите 20 души. Според открито писмо на потърпевшите - става въпрос за трима роднини, които са взели по 10 лв. за двама починали близки.

Както стана ясно, от компанията са постановили отказ за изплащане, т.е. - не признават щетата по полицата ""Злополука на пътниците" (отделна е полицата "Гражданска отговорност, б.р.) Т.е. и към днешна дата смятат, че не са длъжни да дават обезщетение в този случай, позовавайки се на нарушения, свързани със списъка на пътниците. (Съвсем отделна тема са наказателните дела, които прокуратурата води за катастрофата, б.р.).

Тогава в темата се намесиха и от Комисията за финансов надзор. В писмо до медиите те обясниха, че са се срещнали с ръководството на „Бул инс” "с цел да ги провокират към конструктивен диалог и прозрачност" относно обезщетенията по застраховка „Злополука“ на близките на загиналите в трагичния инцидент край град Своге.

Според асоциацията на пострадалите при катастрофи, сумата, която следва да се изплати, е фиксирана - 50 000 лв. на загинал.

Така Застрахователят излиза с "екзотичното решение" да изплати символична сума, за да може после - ако в съда падне актът на КФН, да не загуби парите.

Застрахователната компания не се е отказала от намерението си да води съдебни дела след изплащането на обезщетенията, допълва сега бТВ. Изпълнителният директор на „Бул Инс” Стоян Проданов казва пред медията, че това (изплащането на по 50 000 лв.) е „еднолично, морално решение на компанията”, но те остават убедени в правотата си, че няма юридически аргументи да изплатят обезщетения на тази стойност.

По-рано днес КФН излезе със следното становище:

"След полученото вчера отворено писмо от близките на загиналите в катастрофата край гр. Своге в Комисията за финансов надзор (КФН), в рамките на часове Комисията представи хронологията на предприетите от нейна страна мерки. Представянето бе на първо място чрез адресирано писмо към близките на загиналите и на второ място с прессъобщение до широката общественост чрез медиите.

Комисията за финансов надзор има за основна цел да осъществява надзор над поднадзорните лица при изпълнение на задълженията им. Но Комисията има и важната и приоритетна задача да защитава правата на гражданите, да бъде отворена за комуникация в случай на казуси и проблеми и, не на последно място, да бъде медиатор във взаимоотношенията между поднадзорните застрахователни дружества и потребителите на застрахователни услуги.

Като причинно-следствена връзка, днес, 22.05.2019 г., сутринта КФН организира среща между ръководството на Комисията и представители на “ЗД Бул Инс“ АД. Срещата беше с цел провокиране на конструктивен диалог и прозрачност в процеса на изплащане на обезщетения с оглед на националната трагедия и загубата на двадесет живота. Комисията провокира диалог със „ЗД Бул Инс“ АД в посока изпълнение на задълженията им, така че да се осъществи изплащането на законоустановените обезщетения по застраховка „Злополука“ на близките на загиналите в трагичния инцидент край град Своге.

Комисията за финансов надзор ще продължи да съблюдава за правилното и справедливо отношение на застрахователите към техните клиенти."