Президентът на САЩ Доналд Тръмп отправи нови нападки срещу председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Нанси Пелоси. Снимка БТА

"Наблюдавам я отдавна. Тя не е същият човек. Побъркала се е", заяви Тръмп по време на изявление за пакет с помощи за американските фермери, засегнати от търговската война с Китай.

Президентът на САЩ направи това изявление няколко часа, след като снощи Пелоси постави под съмнение психическото му равновесие и призова семейството му да се намеси, отбелязва АФП.

Тръмп добави, че демократите го нападат ожесточено по политически причини, мислейки за изборите през 2020 г., като целят да навредят на него и на Републиканската партия. Самият той определи себе си като "изключително стабилен гений".

"Когато "изключително стабилният гений" започне да се държи по по-подхождащ на президент начин, ще се радвам да работя с него по проблемите на инфраструктурата, търговията и други теми", отговори в Туитър Пелоси, съобщи БТА.

 

Не може да управлява, но е рано за импийчмънт

 

Снощи Пелоси открито постави под съмнение способността на Доналд Тръмп да изпълнява длъжността президент на САЩ, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Моля се за президента на Съединените щати. Иска ми се неговото семейство, правителството или сътрудниците му да се намесят и да поговорят с него за доброто на страната", каза тя пред репортери.

Запитана дали се тревожи за здравето на Тръмп, тя отвърна утвърдително. 

Пелоси каза, че Тръмп е непредвидим и веднъж дори се е пошегувал за 25-ата поправка в конституцията, която определя процедурата за смяната на президент. 

Тя обаче заяви, че е твърде рано да се започне процедура по импийчмънт срещу Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

"Можем да разкрием фактите пред американците чрез нашите разследвания и ще стигнем до момент, в който импийчмънтът ще бъде неизбежен или не. Но още не е назрял моментът", каза Пелоси.

"И смятам, че евентуален импийчмънт ще бъде източник на големи разделения в нашата страна", добави тя.

Онзи ден Тръмп напусна разгневен среща в Заседателната зала в Белия дом и поиска да бъде сложен край на разследването срещу него, преди да започне отново да работи с Конгреса по инфраструктурни и други въпроси.

Противопоставянето между демократите и Тръмп прерасна в открита война, когато президентът, видимо вбесен, обяви, че повече няма да работи с тях, докато не сложат край на своите "лъжливи разследвания" срещу него. 

Той реагира на изказване на Пелоси, която го обвини, че прикрива следите, оставени от доклада за руското разследване, най-вече подозренията за възпрепятстване на правосъдието.