6 355 633 души имат право да пуснат бюлетина в изборите за Европейски парламент в неделя, 26 май, показва справка на ЦИК.

Българите могат да дадат гласа си за 13 партии, 8 коалиции и шестима независими кандидати, които ще участват във вота. Общият брой на избирателните секции в страната по предварителен списък е 11 661.

Избирателните секции в лечебни заведения, домове за стари хора или други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, плавателните съдове под българско знаме, в местата за изтърпяване наказание лишаване от свобода и за задържане, се образуват при наличието на не по-малко от 10 избиратели в срок не по-късно от 48 часа преди изборния ден.

Централната избирателна комисия напомня на избирателите, че в изборния ден в Република България гласуването започва точно в 7,00 часа сутринта и приключва в 20,00 часа вечерта, а извън страната в същите часове, но местно време.

Ако в 20,00 часа пред изборното помещение има негласували избиратели, председателят и секретарят на комисията установяват техния брой и самоличност, като тези избиратели предават документите си за самоличност на комисията.

Само тези те се допускат до гласуване след 20.00 часа, но не по-късно от 21,00 часа (извън страната това е съответното местно време).