Неразбирателство между фирмата доставчик на машините за гласуване и МВР доведе до единични проблеми в някои секционни избирателни комисии. Днес трябва да бъдат монтирани 3000 машини за гласуване в цялата страна. По-рано днес от "Сиела Норма" сигнализираха в Централната избирателна комисия (ЦИК) за проблем с графиците на доставка до секционните комисии, като твърдяха, че това е по вина на органите на МВР, съобщи БНР.

"Продължават проблемите с полицията. Почти всички техници са "арестувани" и чакат. Ще пропадне инсталирането. Това ми пишат, така че тук нашите успокоителни разговори как всичко е добре, това е съобщение на моя телефон. Второ съобщение от Тодоров ( Иван Тодоров, директор на фирмата доставчик на машините за гласуване, бел. ред.), аз сега ще помоля да ни пишат писма, както се общува, а не да ни пращат съобщения. Това не е начин на кореспонденция. Ние не си пишем поздравления", обяви председателят на ЦИК Стефка Стоева

Според директора на Главна дирекция "Полиция" главен комисар Христо Терзийски полицията изпълнява ангажимента да охранява доставката на машините до помещенията, където се монтират, като се съобразява с графиците на районните комисии, които предават машините на секционните.

"На много от местата вашите техници не знаеха, че сутринта като отидат в 6.00 часа и си получат машините, те смятаха, че едва ли не ще отидат в СИК-овете и изборните места, ще ги монтират и ще си заминат. Няма как да стане при условие, че не са отворени самите секции", каза той, цитиран от БНР. 

Директорът на фирмата, която е доставчик на машините, "Сиела Норма" Иван Тодоров посочи, че фирмата не разполага с графика, по който районните комисии предават машините на секционните. На места се налага техниците да изчакват с часове, което е притеснението: 

"Този график, за който ние не знаем, никой не ни е уведомил, може би е идеален. Просто ни притеснява това, че до 12, 13, 14, 15 и 16 часа дори, на много от местата хората трябва да седят и да чакат", обясни Тодоров.

В края на срещата секретарят на Централната избирателна комисия Севин Солакова обобщи:

"В крайна сметка оценката е, че тръгва сравнително добре днешният ден, с една добра стиковка. Ако имаме желание и воля нещата да се случат, то ще се случи".

Заради неразбориите в община Костенец няма да бъдат доставени 2 от машините за гласуване. От фирмата доставчик "Сиела Норма" са отговорили на Районната комисия, че причината за това е липсата на техник. В 24-ти РИК София е доставена една машина по-малко, съобщиха от комисията.