Ще може ли каталунският сепаратистки лидер Карлес Пучдемон да стане евродепутат?

Това е един от най-интересните въпроси покрай провеждащите се в момента европейски избори.

Пучдемон получи правото да се кандидатира. Но се оказва, че дори да бъде избран, това не означава, че ще може да встъпи в длъжност.

„Надявам се днешният ден да завърши щастливо, след като вчерашният ми донесе мъка“, сподели Пучдемон пред Клуб Z.

Той бе засечен по обед на централния брюкселски площад „Люксембург“. Малко по-късно сепаратисткият лидер говори пред журналисти. (Защо вчера е бил тъжен ден за него, ще разберете в края.)

Карлес Пучдемон оглавява листата на сепаратисткото движение „Свободни за Европа (Заедно)“. И е много вероятно да бъде избран в Европарламента.

Проблемът обаче е, че преди да стане евродепутат, той трябва да положи клетва пред конституцията в родната си Испания. А там е издадена заповед за арестуването му. По тази причина Пучдемон е в доброволно изгнание в Белгия от края на октомри 2017 г. Това стана, след като парламентът в Каталуня обяви едностранно независимост. В отговор централното испанско правителство отне временно автономията на областта и уволни Пучдемон от поста регионален премиер.

Дори да бъде избран който и да било евродепутат, той не може да получи имунитет, преди да се е заклел пред конституцията на родната си страна. Същото важи и за Пучдемон.

Той не гласува днес, тъй като няма да бъде допуснат в испанското посолство в Брюксел.

Но е убеден, че неговото движение ще вземе достатъчно гласове.

„Знам, че до този момент много хора са гласували за нас именно заради забраните на испанското правителство“, каза той пред журналисти.

Бившият премиер на каталуня бе попитан дали е готов да отде в Испания, за да си вземе евродепутатското свидетелство и ако не, докъде е готов да стигне.

„Когато започнахме този проект, бяхме наясно с пътя, който трябва да поемем, след като, да се надяваме, бъдем избрани. Ако хората гласуват и спечелим дори едно място в Европарламента, е очевидно, че ще се възползваме от него. И ни я есно по какъв път ще вървим, както ни беше ясно и при първата, и при втората европейска заповед (за арест на Пучдемон по искане на Испания – б.р.), при забраната да се кандидатираме от испанската ЦИК (впоследствие отменена – б.р.). И в трите случая спечелихме. И знаем какво да правим от утре нататък, ако – повтарям – хората ни подкрепят“, каза Пучдемон.

На площад „Люксембург“ до него се приближи македонски турист на име Деян. И му подари флага на Република Северна Македония.

Пучдемон бе тъжен от снощи, тъй като „Барселона“ загуби финала за Купата на краля срещу „Валенсия“. Но е бил още по-тъжен преди седмица, когато най-любимият му отбор - „Жирона“, изпадна от Първа дивизия.