Люис Хамилтън спечели емоционалното състезание от Формула 1 за Гран При на Монте Карло, преминало в памет на починалия по-рано тази седмица Ники Лауда. Британецът посвети трудния си успех на австриеца, същото направи и тимът му "Мерцедес".

Втори на подиума застана Себастиан Фетел ("Ферари"), а трети е Валтери Ботас ("Мерцедес"). Хегемонията на "сребърните стрели" частично беше нарушена, но все пак това е шестата победа на тима за сезона и четвърта за световния шампион.

Люис Хамилтън

На пистата втори стана Макс Верстапен ("Ред Бул"), който обаче беше наказан с пет секунди заради инцидент и се нареди четвърти. Лудия Макс притискаше Хамилтън в голяма част от състезанието, две обиколки преди края опита да го изпревари и двамата се сблъскаха. Люис извади късмет, че не спука гума. Самото удържане на първото място беше впечатляващо с доста износени гуми.

Дори да беше спечелил, Верстапен нямаше реално да е първенец - заради санкцията.

Вчера Хамилтън даде най-добро време в квалификацията и това го фаворизира още повече за самото състезание. На старта той и Ботас (№2) удържаха атаката на Верстапен. Потеглилият от 15-а позиция Шарл Льоклер ("Ферари") пък бързо започна да се придвижва напред.

На 10-ия тур Льоклер удари Нико Хюлкенберг, спука гума и трябваше да мине през бокса. На пистата излезе кола за сигурност, а младият французин отново изостана с много. Последва влизане в бокса на лидерите. На излизане на пистата Верстапен притисна Ботас и се стигна до контакт. Това е причината за наказанието на Макс. Финландецът пък трябваше отново да мине през бокса, което го извади от тройката.

Междувременно проблемите за Льоклер продължиха и той се отказа, изпращайки уикенд с много гафове и от страна на "Ферари".

Нататък бе интересна битката между Хамилтън и Верстапен, както и протестите на англичанина за избора на гуми по радиото на отбора. Стигна се до караница, но след края всички в "Мерцедес" празнуваха.

Всички в кервана на Формула 1 носеха червени шапки в памет на Ники Лауда. Имаше надписи по болидите Danke Niki, по шапките, шлемовете и на много други места. Преди старта трикратният световен шампион беше почетен с минута мълчание и ръкопляскания.

Няма да е пресилено да се каже, че всичко в дните на Гран При на Монако беше под знака на Лауда. След две седмици е състезанието в Канада.