Разочароващ резултат, защото БСП не успя да победи ГЕРБ, но "това не е последната битка - битките тепърва предстоят". Така президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и пети в листата на БСП Сергей Станишев коментира загубата на левицата на европейските избори.

Станишев припомни, че това е втора поред изборна загуба за левицата, при това от ситуация, в която преди кампанията партията е била в добра позиция и според социологията дори е имала преднина. 

"Най-важното е да се направи много трезв анализ защо не спечелихме тези избори, при положение, че преди месец БСП водеше в изследванията. През 2017 г., когато отново имаше благоприятна ситуация за БСП – загубихме. Тогава покрай добрия резултат - като брой депутати - не се направи истински анализ на загубата и ми се струва, че сега се повтаря същата ситуация. Това се превръща в системен проблем. Трябва да видим защо хората не ни припознаха като алтернатива на ГЕРБ", заяви Станишев.

По думите му социалистите губят отново избори "на тепсия". Не отговори обаче на въпрос дали ще се иска оставката на лидерката на левицата Корнелия Нинова.

Станишев посочи още няколко причини, които според него са довели до резултата в европейските избори.

Първо - БСП "загуби твърде много време във вътрешни разправии - вместо обща камапния имаше паралелни кампании на всички кандидати". Левицата вместо да се бори за разширяване към периферния вот е разделяла твърдите избиратели.

Второ - президентът на ПЕС постоянно е получавал въпрос защо БСП не е била в парламента, при положение, че "битка се води на тепиха", а не извън него.

Станишев обърна внимание и на това, че в България активността е рекордно ниска, докато в Европа е рекордно висока. "Там, където има ръст на активността се водеха дебати за бъдещето на Европа, а у нас кампанията се водеше като репетиция за местни и парламентарни избори", констатира лидерът на ПЕС.

Освен това при подледните две кампании в БСП се е говорило прекалено евроскептично. И партиятатрябва най-после да реши към когое насочена - към 60-те процента българи, подкрепящи ЕС, или 20-тепроцента евроскептици.

Той припомни още, че в Европа не се е случило прогнозираното преди това "националистическо цунами". 

Очаква се от "Позитано 20" и лично от Нинова коментар утре или във вторник. За деня след изборите е насрочено заседание на Изпълнителното бюро на партията.