Варненският и Великопреславски митрополит Йоан днес изнесе открит урок как се благодари на премиер и в частност на Бойко Борисов. На началото на правителственото заседание владиката се появи редом с министър-председателя, седна до него и зареди благодарности. За отпускането на още половин милион за строителството, по думите му на "една разкошна катедрала, не знам такава дали е строена".

Варненският митрополит даде отчет как се изразходват средствата за изграждането на храма "Св. Прокопий Варненски". Като няколкоминутното си изказване усря да благодари на премиера Борисов 7 пъти. При това показа реторична виртуозност.

1. Благодарности към вседържателя Бога и лично към Вас, г-н Борисов.

2. Благодаря сърдечно на Вас, че през 2017 г. Вие отпуснахте 300 хил. лв. за довършването на храма, които бяха отчетени миналата година. (тук вече Бог, известен още и като Началника, не се споменава)

3. С чувство на дълбоко уважение Ви благодаря сърдечно на Вас, защото съм чувствал винаги Вашата подкрепа.

4. С чувство на дълбоко смирение, с чувство на дълг и по-скоро безукорно трудолюбие, което трябва да се прояви и с разсъдителност от все сърце Ви пожелавам здраве и Ви благодаря за Вашето отношение към Светата Църква...(Борисов се прекръства).

5. И Ви благодаря по принцип за доброто отношение и за прекрасните симфонични отношения между църквата и държавата.

6. Благодаря сърдечно. Извинявайте. (Тук премиерът Борисов, който говори на "ти" на владиката, му отговаря: "И аз ти благодаря. Обещанията трябва да се изпълняват")

7. Благодаря Ви (Тази благодарност се чува вече слабо, защото митрополитът излиза от залата, но продължава да благодари).

Така че обяснение за топлите отношения между правителство (и най-вече премиер) и Българската православна църква, както и щедростта на държавата към нея и в частност към Светия Синод може да се търси и в добрите маниери на българските владици, които знаят как да благодарят.

Правителството на днешното си заседание гласува още:

- 15 млн. лв. за доставка на метровлакове в София

- 1,4 млн. лв. за община Петрич за реконструкция, рехабилитация на съществуващо трасе и изграждането на ново от Рупите до Хераклея Синтика

- 4 млн. за община Габрово. „За Община Габрово - 4 млн. лв. Видяхте онзи ден тунели, мостове, огромни строежи. Тази техника минава през селата и чупи пътищата, а хората не са длъжни да търпят несгоди. Отпускаме тези пари за да се отремонтират всички тези несгоди, вследствие на големите строежи там“, обясни Борисов.