Екипът от прокурори, разследвал президента на САЩ Доналд Тръмп, не е допускал възможността да го обвини в престъпление, каза днес специалният прокурор Робърт Мълър. В първите си публични коментари за своята анкета той цитира указанията на министерството на правосъдието, които забраняват да бъдат повдигани обвинения на действащ президент.

“Да бъде обвинен президент в престъпление ... на беше опция, която бихме могли да разгледаме”, каза Мълър пред репортери, обявявайки оставката си. “Заключихме, че няма да стигнем до едно или друго решение за това дали президентът е извършил престъпление".

"Ако бяхме напълно уверени, че президентът ясно не е извършил престъпление, ние щяхме да кажем това", каза Мълър. "Ние обаче не определихме дали президентът наистина е извършил престъпление".

 

 

Съкратена версия на доклада на Мълър беше публикуване през април със заключението, че Русия неколкокрано се е месила в изборите през 2016 г. и че екипът на предзборната кампания на Тръмпе имал многобройни контакти с руски представители, но не е влизал в престъпен заговор с Москва, за да влезе в Белия дом.

Докладът не Мълър също не отсъжда дали Тръмп е възпрепятствал правосъдието, въпреки, че посочи 10 случая, в които Тръмп се е опитвал да попречи на разследването.

Мълър каза, че 448-страничният доклад говори сам по себе си.

“Извън това, което казах тук днес и което се съдържа в писмената не работа, не мисля, че е уместно да говоря повече", каза Мълър в краткото си появяване в министерството на правосъдието.

Той не прие да отговаря на въпроси.

Тръмп, който многкратно е порицавал разследването на Мълър като "лов на вещици", каза, че въпросът е приключен.

“Нищо от доклада на Мълър не сe променя,” написа той в Туитър. “Няма достатъчно доказателства, следователно, в нашатаа Страна човек е невинен. Делото е приключено! Благодаря".

От публикуването на доклада демократите спорят дали да да повдигнат обвинения за импийчмъвт на Тръмп или просто да продължат многобройните разследвания на администрацията и на частния му бизнес.

“Като се има предвид, че специалният прокурор Мълър не можа да повдигне криминални обвинения срещу президента, на Конгреса се пада да отговори на престъпленията, лъжите и други нарушения на президента Тръмп и ние ще направим това", каза Джерълд Надлър, председател на Комисията по правосъдие в Камарата на представителите.

Конгресменът Джъстин Амаш, едиственият републиканец, казал, че Тръмп е извършил престъпления за импийчмънт, написа в Туитър: "Топката е в нашето поле, Конгрес".