Какви са позициите на новия украински президент Володимир Зеленски? Този въпрос вълнува международната общност. До този момент Зеленски не е давал интервюта за чужди медии. Сега обаче той изпрати в Берлин външнополитическия си съветник и вицешеф на президентската администрация Вадим Пристайко за водене на политически разговори и евентуално да подготви среща на Зеленски с канцлерката Ангела Меркел. Журналистът от в. “Билд” Юлиан Пьопке разговаря с него в германската столица.

Какво очаква от Берлин новоизбраният президент Зеленски?

Разбира се, че Германия е един от основните приоритети на президента Зеленски. От една страна той очаква, че Германия ще продължи да подкрепя Украйна в конфронтацията ни с Русия. На първо място в рамките на мирния процес от Минск. От друга ние сме сигурни, че ще е нужна помощта на Германия в процеса на реформите в Украйна, при преборването на корупцията, при политическото и икономическо сближаване с ЕС. Надявам се, че господин Зеленски скоро ще може да пристигне в Германия, за да посети госпожа Меркел.

В края на миналата седмица международен съд разпореди Русия незабавно да освободи отвлечените 24-ма украински моряци. Русия игнорира присъдата. Очаква ли господин Зеленски по-голям натиск от страна на Германия спрямо Москва, за да се придържа към правото и законите?

Още по време на предизборната си кампания г-н Зеленски каза, че моряците не бива да са част от темите по преговорите с Русия. Те трябва да бъдат освободени без всякакви предварителни условия. Ето защо ние приветстваме съдебното решение. Сега с партньорите си трябва да упражним натиск, за да може решението на съда скоро да бъде изпълнено и нашите моряци да бъдат освободени.

Какво конкретно означава “да упражним натиск” и как в този случай Германия би могла да помогне?

Германия може да обясни на Русия, че има решение на международен съд и няма никаква друга възможност, освен незабавно да освободи задържаните. “Престанете да играете игрички” е изречение, което ми се иска да бъде изречено към господин Путин. Сега са нужни ясни послания към Москва.

Засегнахте темата за процеса от Минск. От години той боксува. Дали въпреки това господин Зеленски ще продължи да залага на него или се стреми към алтернативно решение на горещия конфликт в Източна Украйна?

Господин Зеленски е нов президент и както всеки нов лидер на дадена държава ще се отнася критично към ползата от стъпките на досегашното правителство. Със сигурност не се чувства обвързан с нефункциониращи договорености, постигнати и подписани от предшественика му. Същевременно той е наясно с реалността. Навремето ние постигнахме договореност с нашите партньори и сме длъжни да се придържаме към тях. Сега господин Зеленски се опитва да разбере в неговата цялост сложното Споразумение от Минск и в това отношение ние му помагаме. Налице са толкова много формати, с които от години се опитваме да разрешим конфликта. Те функционират ли? Не и това той го разбира много добре. Ето защо той ще вкара в играта личната си визия, която не е задължително да е в рамките на “Минск”. Точно сега той се опитва да достигне до сърцата и мозъците на хората в окупираните територии. По-лесно трябва да се постига примирие, нашите граждани трябва да получават пенсии при опростена процедура, той иска да спечели информационната война, водена от Русия и насочена срещу нашите граждани в окупираните територии.

Според актуално допитване 55 на сто от украинците искат преки преговори със сепаратистите. Те сега са окачествени като “терористи”. Господин Зеленски ще преговаря ли с “терористи”, както го искат повечето украинци?

Да се преговаря с терористи по принцип означава да си сложиш главата в челюстите на крокодил и това е опасно. Освен това господин Зеленски е наясно, че не може да вземе самостоятелно решение и вместо това трябва да разговаря с Москва. Оттам идват заповедите. Естествено г-н Зеленски се вслушва в това, което хората казват. Но сега той е избрания лидер и трябва да демонстрира лидерство. Това означава и, че не може да се вслушва във всяко искане от страна на населението. Но той трябва да предвожда хората, да им обяснява защо предприема определени действия и това ще го прави.

Твърди се, че Владимир Путин винаги много се радва, когато неопитни президенти дойдат на власт, понеже като опитен стратег той може да ги убеди за сключване на “сделки”, които са от полза за Кремъл и неизгодни за преговарящите партньори. Съзирате ли опасност, че г-н Путин възнамерява да сключи с г-н Зеленски лоша за Украйна сделка?

Естествено, че съзираме опасност и мога да ви кажа, че и г-н Зеленски ясно я вижда. Същевременно толкова нови правителства, както и в САЩ, направиха толкова много опити за нов старт в отношенията с Путин. Но известният бутон “рестарт” не съществува и много правителства трябваше да го приемат болезнено. Путин си е Путин и почти всички усилия приключват с разочарование. Попитайте госпожа Меркел и тя ще го потвърди. Сигурен съм, че ще го потвърди и пред г-н Зеленски. Въпреки това ние ще опитаме всичко, за да подобрим отношенията си. Но не сме заслепени.

Господин Порошенко беше отявлен противник на “Северен поток 2”, което от политическа гледна точка беше и е най-големия проблем между Германия и Украйна. И г-н Зеленски ли ще е срещу проекта на Газпром?

Знаем колко недолюбвана е съпротивата ни срещу “Северен поток 2”. Въпреки това ние ще продължаваме да се опитваме да обясним на германските си партньори, че удвояването вноса на газ от един и същ източник не означава нито енергийна независимост, нито многообразие при източниците, а точно обратното. Що се отнася до последствията за Украйна, не става въпрос само за намаляване на приходите от транзитиране на газ с два милиарда евро годишно. Когато газовият поток от Русия стигне до Европа, ние ще трябва да вкарваме в нашия газопровод технически газ, за да не спадне налягането и да не се стигне до срив на цялата система. Това за нас са огромни разходи. Ето защо г-н Зеленски преследва двойна стратегия. От една страна искаме да попречим на осъществяването на “Северен поток 2” и то съвместно с много партньори от ЕС, които също са обезпокоени. От друга страна ние търсим алтернативни възможности за използването на нашата газопроводна мрежа, както и газовия ни резерв, за да сме подготвени за случай, когато все пак “Северен поток 2” стартира.