"Китайците не са се целили в Apple изобщо, и не очаквам да го направят, честно казано."

Това заяви изпълнителният директор на Apple Тим Кук в интервю пред американската телевизия CNBC. 

Поводът за думите му е продължаващата търговска война между САЩ и Китай. В последното развитие от нея Китай вдигна търговските тарифи на американски стоки за 600 млрд. долара. Част от тези мерки предвиждат нови митнически такси за американски продукти с до 25% увеличение.

Това е реакция от страна на Пекин на увеличени тарифи от страна на американския президент Доналд Тръмп.

25% облагане върху основния продукт на компанията - iPhone би вдигнало цената с над 100 долара, което ще направи смартфона от просто много скъп на изключително скъп в Поднебесната империя. Според Кук обаче това едва ли ще се случи.

Той отбеляза още и че много хора смятат, че iPhone се прави в Китай. Това обаче не е така - там се сглобява, а частите за него се произвеждат най-вече в Индия и Тайван.

"Нови тарифи върху iPhone ще наранят всички, но най-много - тази страна", заяви Кук за Китай.

Атака срещу Apple обаче би била логична, след като САЩ удариха техногиганта Huawei заради обвинения в шпионаж чрез "скрити врати" в техниката им. Китайската компания, която тази година стана втори производител на смартфони в света (след като мина Apple) е в опасност да загуби това място, след като санкциите доведоха до спиране на поддръжката на Android и приложенията на Google.