Политическата група на Европейската народна партия (ЕНП) в новоизбрания Европейски парламент избра днес германеца Манфред Вебер за свой председател, но той остава и водещ кандидат на дясноцентристката формация за председател на Европейската комисия.

Баварецът Вебер (46 г.) водеше групата на ЕНП и в досегашния парламент. Днес го подкрепиха 156 от 160 гласували в учредителното заседание на групата, която иначе се състои от 179 депутати.

На брифинг след заседанието той заяви, че партията му е сплотена и подкрепя единно кандидатурата му за председател на Европейската комисия.

ЕНП обаче е в значително по-слаба позиция както в Европейския парламент, така и в Европейския съвет, където са представени държавните и правителствените ръководители на ЕС.

Кандидатурата на Вебер, който идва от Християнсоциалния съюз, традиционния коалиционен партньор на християндемократите на германската канцлерка  Ангела Меркел, не се радва на мнозинство в нито една от двете институции. 

Против неговата кандидатура се обяви открито френският президент Еманюел Макрон. ЕНП и Социалистите и демократите, които досега бяха голямата коалиция зад предишните три европейски комисии вече заедно нямат необходимото за това мнозинство и се нуждаят от съюз с либералите и зелените, за да образуват проевропейско мнозинство.

"Искам да подчертая още веднъж пълната готовност на ЕНП на компромиси...", каза Вебер. 

Европейският съвет номинира предсадателя на Европейската комисия с квалифицирано мнозинство, след което номинираният се нуждае от одобрението на Европейския парламент с обикновено мнозинство. 

 

 

Унгарският министър-председател Виктор Орбан, чиято партия Фидес е със замразено членство в ЕНП, също се противопостави на кандидатурата на Вебер. Орбан неведнъж заяви у дома, че може да изведе партията си досегашното си политическо семейство. В същото време той не прие да се присъедини към евроскептиците. Предстоящото решение на ЕНП за членството на Фидес ще се основава на доклад, който подгонвя съвет от "мъдреци" начело с предишния председател на Европейския съвет и белгийски премиер Херман ван Ромпьой.

"Фидес няма право да участва в никакви вътрешни партийни структури", каза днес Вебер. "Виктор Орбан няма да присъства, когато се срещаме на ниво (Европейски) съвет, когато се срещаме като лидери на ЕНП...Това беше ясно решение - ограничено влияние и от друга страна - никакво право да представя кандидатури за постове в партията".

"Въпросът за членството на Фидес е вече в ръцете на Херман ван Ромпьой и на "мъдреците. Той не е в ръцете на унгарските власти", добави Вебер, намеквайки, че ЕНП може да изключи унгарската управляваща партия, преди тя сама да реши да напусне.

Фидес ще има 13 евродепутати от общо 21 за Унгария в новия парламент. В предишния партията имаше 12 места.

Групата на ЕНП приезбра също сегашните си зам.-председатели, включително Eстебан Гонсалес Понс (Испания) и Eстер де Ланге (Холандия). Ако Вебер премине на друга длъжност, Гонсалес Понс и Де Ланге са спрягани като водещи кандидати за неговия сегашен пост, пише "Политико".

Сред заместниците на Вебер е българският евродепутат от ГЕРБ Андрей Ковачев.

Пилар де Кастильо, евродепутатка от испанската Народна партия и бивша министърка, е цитирана от "Политико", че партията ще предложи Гонсалес Понс като приемник на Вебер, ако германецът  премине на друга длъжност.

Германската консервативна коалиция ХДС/ХСС е най-голямата група в блока на ЕНП, но някои от неговите членове дават да се разбере, че е време не-германец да получи водещата роля, пише изданието.

Гонсалес Понс, бивш говорител на Народната партия в испанския Сенат, е евродепутат от 2004 година.

С 12 места в новия Европарламент е третата най-голяма национална делегация в политическата група на ЕНП, заедно с румънската и след хората на Орбан.