Португалия е на финал в Лигата на нациите след победа с 3:1 над Швейцария в първия полуфинал в Порто. Тази вечер е вторият сблъсък - между Холадия и Англия, в заключителните мачове от турнира на УЕФА, който изпраща първия си сезон.

На стадион "До Драгао" в пълния си блясък се отличи Кристиано Роналдо, който заби хеттрик.

№7 откри резултата в 25-ата минута от пряк свободен удар, който успя да изработи сам. Кристиано прати топката в мрежата на "часовникарите" с неспасяем удар, а стражът Ян Зомер само я изгледа.

Гостите имаха повече голови ситуации, но не успяха да реализират. Това стана в 57-ата минута, но по-доста любопитен начин с намесата на Видеоасистента на рефера  (ВАР), показвайки на какво все повече ще ставаме свидетели в бъдеще.

В 53-тата швейцарците претендираха за дузпа за задържане на Стивън Цубер в наказателното поле при добър пас на Джердан Шакири. Съдията Феликс Брих не реагира, а играта продължи с бърза ответна акция на домакините.

И се стигна до ситуация, при която имаше 100-процентов наказателен удар за Португалия - за нарушение. Арбитърът посочи бялата точка, но при протестите на швейцарците сигнализира, че иска разглеждане на предната ситуация. Тя първо бе обсъдена в стаичката, но това явно не беше достатъчно. Последва намеса на Брих и... дузпа за Швейцария!

Това отне няколко минути и в крайна сметка Рикардо Родригес изравни. След това на терена стана още по-интересно, съперниците размениха хубави атаки. Като за края на сезона двубоят бе на доста високо ниво като качество на футбола.

И в края Кристиано Роналдо се намеси отново - този път решаващо. В 88-ата минута той оползотвори отличен пас на Бернардо Силва - 2:1 след чудесен удар по тревата.

Малко след това иберийците направиха контраатака, топката стигна до Кристиано отляво на атаката, той финтира защитник и отново направи безпомощен Зомер - 3:1.

Финалът е в неделя, а има и мач за 3-4 място.