Промените в Закона за политическите партии, които целят да се поправи "пропускът", заради който години наред партиите са получавали повече пари държавна субсидия, отколкото предполага броят на получените гласове на последните парламентарни избори, бяха приети единодушно от Народното събрание на първо четене. До казуса се стигна след откритие на "Шоуто на Слави", че сумите са завишени. Със 170 гласа "за" депутатите решиха субсидията, която получават партиите, да е в размер от 11 лв. за действително получен глас.

Депутатът от БСП Крум Зарков заяви, че проблемът е бил в квадратчето "не подкрепям никого", тъй като гласовете, получени от него също са участвали в разпределението на субсидиите. И така партиите реално са получавали по 13 лв. на глас (от няколко години сумата се фиксира всяка година със Закона за държаввия бюджет. От години тя е една и съща - 11 лв. на глас - б.р.)

Зарков изтъкна, че Министерството на финансите е побързало да отхвърли всякаква вина и единствената адекватна реакция е била тази на прокуратурата.

Филип Попов от левицата поиска министърът на финансите да поеме политическа отговорност за неправилно разпределената субсидия, тъй като било негово задължение да осъществява контрол.

"Той не е осъществил този контрол и затова трябва да понесе политическа отговорност", каза Попов. 

Според шефа на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ БСП чете избирателно закона. Тя посочи, че има техническа грешка, а не грешка при прилагането на закона. Стоянова представи документ, с който се разпределя партийната субсидия в самата "Коалиция за България", която от 2016 г. също е получила повече пари. Стоянова обясни, че целта на този законопроект е текстовете да бъдат изключително ясни - партиите да получават субсидия единствено и само за действителните гласове, подадени за тяхната партия.

"Това вече ще направи ясно и няма да има различни прочити от различни институции и свободни електрони на текстовете от закона", каза тя.

Законопроектът на Министерския съвет предвижда не само "поправка" на пропуска, довел до надвзети пари, а и механизъм надзветото да се връща. На партиите, които продължават да получават държавна субсидия, ще им бъдат правени удръжки от новите траншове, за да се възстановят в бюджета отпусканите "допълнително" пари от 2016 г. насам. Формациите, които в периода 2016-2017 г. са имали право на субсидия, но след последния парламентарен вот са го загубили, ще трябва да върнат суми. Не е ясно как ще стане това.

Гласуването на поправката в Закона за политическите партии се случи в деня, в който лично Бойко Борисов се яви в Народното събрание, за да обяви как иска с промени в Бюджет 2019 г. партийните субсидии от 1 юли да станат 1 лв. на глас, а не 11 лв., както е сега.