Таксата за виза за страните от ЕС скача от 60 на 80 евро.

Това става ясно от приетите днес от Съвета на ЕС изменения на Регламента за Визовия кодекс. С тях ще бъдат подобрени условията за законно пътуващите лица и ще бъдат увеличени наличните инструменти за отговор на предизвикателствата на незаконната миграция.

По-добри условия за законно пътуващите

Новите правила ще осигурят по-бързи и по-ясни процедури за законно пътуващите. Това ще стане по следните начини:

• осигуряване на възможност за подаване на заявленията до 6 месеца по-рано и не по-късно от 15 дни преди пътуването;

• предоставяне на възможност за попълване и подписване на формуляра на заявлението по електронен път;

• въвеждане на хармонизиран подход към издаването на многократни визи за редовни пътници с положително визово досие за период, който постепенно се увеличава от 1 до 5 години.

Покриване на разходите за обработка

За да се гарантира, че страните членки могат по-добре да покриват разходите за обработка на визи, без това да представлява възпиращ фактор за кандидатите, таксата за виза ще се увеличи на 80 евро. Досега цената бе 60 евро.

Регламентът въвежда и механизъм, чрез който да се прави преглед на всеки три години дали таксата за виза следва да бъде променена.

По-добро сътрудничество при обратното приемане на незаконни мигранти

Въвежда се нов механизъм за използване на визовата политика като лост. В неговите рамки Еврокомисията ще извършва редовно оценка на сътрудничеството от страна на трети държави във връзка с обратното приемане на хора. Когато дадена държава не сътрудничи, ЕК ще предлага на Съвета да приеме решение за прилагане на специфични ограничителни визови мерки, свързани с обработването на визите и впоследствие - с таксата за виза.

Ако обаче една страна сътрудничи по отношение на обратното приемане, Комисията може да предложи на Съвета да приеме решение за намаляване на таксата за виза, на времето за вземане на решение по заявленията за издаването й или удължаване на периода на валидност на визи за многократно влизане.