САЩ разположиха в Румъния мобилен противоракетен комплекс за въздушна отбрана на голяма височина, известен като THAAD, съобщиха от централата на НАТО в Брюксел.

Разполагането е временно и е извършено по молба на Северноатлантическия пакт. Комплексът е пристигнал в базата в югозападния град Девеселу, намираща се само на 50 километра от границата с България.

Мобилният комплекс е предназначен за прехващане на балистични ракети. Той ще действа временно, докато на действащата в Девеселу система Aegis Ashore бъде обновен софтуерът, твърдят от НАТО.

Базата на американските военноморски сили се намира много близо до българското дунавско пристанище Никопол. Тя заработи на 12 май 2016 г. Клуб Z бе единствената българска медия, чийто представител присъства на това събитие.

Още тогава от НАТО заявиха, че системата е за защита, а не за нападение. И пази не от Русия, а от опасност, идваща „от юг“. А също така, че Aegis Ashore прихваща само ракети с малък и среден обсег, докато руските са с голям обсег.

Москва обаче продължава да бъде убедена, че системата е срещу нея.

Руският президент Владимир Путин заяви по-рано днес, че САЩ са разположили в Румъния ракети в нарушение на Договора за ядрените сили със среден обсег, предаде "Ройтерс".