Рафаел Надал не пощади големия си съперник и приятел Роджър Федерер в полуфинал на "Ролан Гарос" - 6:3, 6:4, 6:2. Така Рафа ще защитава титлата си финала.

А съперникът му ще стане известен в събота, след като двубоят между Новак Джокович и миналогодишния финалист Доминик Тийм не завърши в петък - заради дъжда.

Това е шестата победа на Матадора над Маестрото на Откритото първенство на Франция. И първата от 2014 г. насам, но оттогава двамата не бяха играли на "червено".

Началото на мача не предвещаваше такава развръзка. Рафа трябваше да спасява точка за пробив, но се справи, а след това на свой ред нанесе удар. Не след дълго набързо поведе с 3:0. При 3:1 Федерер върна брейка. Рафа обаче му показа, че няма просто така да изпусне инициативата - нов пробив и 4:2. 

До края на сета нямаше нови фойерверки, така испанецът дръпна напред с 6:3.

Швейцарецът има за какво да съжалява във втората част. Той поведе с 2:0, ала отново не успя да задържи аванса си - стигна се моментален рибрейк и не след дълго до 2:2. При 4:4 Надал отново смути подаването на опонента и последва 2:0 след 6:4.

Третият сет премина при доминацията на Рафа, който този път не позволи на Роджър абсолютно нищо, дори надежда. Два пробива 6:2 и 3:0. 

Турнирът е добър за Маестрото. Той се завърна там за първи път от 2015 г. и стигна полуфинал. Днес със сигурност му попречи и вятъра, тъй като е по-прецизният тенисист от двамата.

В неделя Надал може за 12-и път да стане шампион в Париж. Той продължава да няма загуба на полуфинал в турнира. А съперникът му в неделя ще знае, че и на финал  не е губил.

Междувременно заради лошото време вторият полуфинал бе прекъснат при 1:1 сета (6:2, 3:6) и 3:1 за Тийм в третия.  

При жените за титлата ще спорят Маркета Вондрушова (Чехия) и Ашли Барти (Австралия). 19-годишната чехкиня надви трудно Йохана Конта (Великобритания) - 7:5, 7:6(2). 

А Барти обърна сензацията на турнира - Аманда Анисимова (САЩ, 17 г.), 6:7(4), 6:3, 6:2. Американката елиминира шампионката Симона Халеп (Румъния) в предишната фаза, но днес пролича, че й липсва опит.