Задържаният преди два дни в Пловдив непълнолетен младеж по подозрение в тероризъм е освободен. Това казаха наши източници, като мярката, с която момчето е пуснато още вчера, е "надзор на член на Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни ". Казано по-просто, трябва да бъде наглеждан от известната някога като детска педагогическа стая.

Въпреки това в 13 ч днес зам.главният прокурор Иван Гешев ще даде извънреден брифинг.

В Пловдив е бил предотвратен терористичен акт, съобщи по-рано "24 часа". По случая е задържано непълнолетно лице. В петък специализираният съд е решил каква мярка за неотклонение да му наложи.

Задържаният е българин от семейство, за което имало съмнения за връзка с радикализирани формирования.

Това е първият предотвратен терористичен акт в България, писаха медиите тази сутрин.

Финансовият министър Владислав Горанов коментира пред бТВ, че в ДАНС е имало информация, че има повишен риск за терористични нападения в Европа. България обаче не е присъствала в списъка с потенциални мищени.

"В кабинета тази тема не е обсъждана (...) Да не създаваме паника в хората", каза Горанов.

Според БНР задържаният е радикализиран 16-годишен младеж от Пловдив. Това е станало при съвместна операция на МВР, ДАНС и прокуратурата преди два дни. Предполага се, че ученикът е възнамерявал да извърши терористичен акт в Пловдив, тъй като при обиските са открити различни компоненти на несглобена бомба. Ученикът е българин, в момента с него работят психолози на МВР, които се опитват да изясняват мотивите му.

Източници от МВР обясниха пред БНР, че поради неизвестни причини младежът се поддал на ислямско радикализиране в последно време. Не е ясно какво точно е възнамерявал да извърши той.

Разследването по случая продължава. Ще се работи и по версиите за съучастници на младото момче.

Клуб Z напомня, че с приемането на Закон за противодействие на тероризма през 2016 г. и измененията в НК от 2015 и 2017 г. дори само обучаването и приготовленията за терористичен акт се наказват сурово - с дългогодишен затвор, а деецът може да е обект и на доста други репресивни и ограничителни мерки.