Десет пловдивски медии сигналираха отговорни институции за начина на отразяване на случая с 16-годишното момче, което е обвинено за тероризъм. В писмо до Държавна агенция за закрила на детето, Съвета за електронни медии, Специализираната прокуратура и Националния съвет за журналистическа етика, журналистите се обявяват срещу срещу потъпкване на законодателството България и нарушаване на професионално-етичните стандарти в публикации, разкриващи лични данни на непълнолетен ученик, разследван за радикализация.

Малко по-рано и от АЕЖ-България съобщиха, че внасят сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет, Министъра на вътрешните работи, председателя на ДАНС с настояване да разследват изтичнето на информация, известна единствено на служители на съдебната власт, МВР и/или ДАНС. "Редно е ръководителите на тези институции да проверят за извършени дисциплинарни нарушения от техни служители", посочват от АЕЖ.

"АЕЖ ще попита по реда на Закона за достъп до обществена информация чия е била идеята за оповестяването на случая на пресконференция в Пловдив. Важно е обществото да научи тази информация, за да си направи изводите дали разгласяването на случая не е евтин пиар ход на някоя от институциите, който освен до сериозни последици за личността на ученика и семейството му, води и до компрометиране на борбата с тероризма и националната сигурност на България. В резултат на разгласяването на случая цялото внимание е насочено към едно дете, докато на хората, които са го вербували, е позволено да прикрият следите си и да се спасят от преследване. А и да вземат по-сериозни мерки при други подобни случаи. Осветено е най-ниското звено по веригата, а това със сигурност не е ефективна борба с терористична мрежа".

В писмото си пловдивските журналисти заявяват, че с публикувани снимки, информация и пряко включване в извънредна емисия „Новини” от двора на училището от 10 юни 2019 година, свързана с лични данни на семейството и самия разследван ученик, е пряко нарушен Законът за закрила на детето. Според неговите текстове децата могат да участват в медийни публикации, само ако не се разгласяват сведения и данни без тяхното и съгласието на родителите.

"В случая не е спазено условието да се вземе мнението на семейството и ученика как да се появят в медийната публикация (чл.11 А ЗЗДет.) Публикации, които назоваваха името на училището и ученика, имаше и в други онлайн медии.", се казва в позицията. 

Те настояват да бъде извършена проверка има ли нарушения на Закона за закрила не детето, Закона за личните данни, Закона за радио и телевизия, Конвенцията за правата на детето и НПК (има ли разгласяване на следствена тайна). 

"Нашите тревоги и въпроси имат основания в Етичния кодекс на българските медии - изразител на професионалните роли на журналиста. От медиите се изисква „да уважават и да защитават личния живот на хората от неразумни разкрития. Журналистите са длъжни да уважават правото на всеки човек на личен живот, здравен, семеен и социален статус, неприкосновеност на дома и личната кореспонденция”, се казва още в позицията.

 

Журналистите от Пловдив припомнят, че след като зам.-главният прокурор Иван Гешев публично призова да не се разкрива самоличността на детето, училището и семейството, онлайн издания разкриха данни за детето. А самоличността на дете, което е обвинено в престъпление, трябва да бъде защитена.

И накрая добавят:

"Не приемаме, че огласяване на лични данни за детето и семейството и нарушаване на действащото законодателство може да бъде мотивирано с високия обществен интерес към темата."

Декларацията е подкрепена от журналисти в БНТ-Пловдив, Радио Пловдив, БТА-Пловдив, Пловдив24, Марица, 24 часа Пловдив, Уча в Пловдив, Трафик нюз, Под тепето, Политика в Пловдив. 

АЕЖ-България внася сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет, Министъра на вътрешните работи, председателя на ДАНС с настояване да разследват изтичнето на информация, известна единствено на служители на съдебната власт, МВР и/или ДАНС.