По случай стогодишнината от създаването на Международната организация на труда Еманюел Макрон изнесе реч, в която призова за съвместни усилия в посока създаването на универсална социална защита за хората, чиито жизнени стандарти са заплашени от нерегулираните технологии и климатичните промени, предаде Ройтерс.

"Вярвам, че днес сме на ръба, ако не направим нещо, на война. И че войната съпътства нашите демокрации - това е дълбоката криза, през която преминаваме", обясни френският президент. "Може да изберем да сме сомнамбули. Но ако искаме истински прогрес, трябва да предприемем сериозни стъпки", допълни той.

Според Макрон неравенството подхранва "авторитаризма". Гласоподавателите "казват, че демокрацията не ни защитава от неравенството, провокирано от неограничения капитализъм, затова нека затворим границите си, построим стени и да се откажем от мултилатерализма".

Макрон говори 44 минути - много по-дълго от останалите държавни лидери на събитието като руския премиер Дмитрий Медведев и германската канцлерка Ангела Меркел.

Френският президент си е изградил образ на водач на либералното движение, което е готово да се бори срещу популистките настроения в Европа. Позицията му в родината обаче е нестабилна след продължителните протести на "жълтите жилетки".