Центристкият алианс на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) - третата по големина политическа група в Европарламента, вече се нарича Renew Europe „Обновете Европа“.

Новината съобщи за Клуб Z българският евродепутат Илхан Кючюк (ДПС).

Решението бе взето днес на заседание на групата. Тя обаче ще има няколко компонента. В нея влиза и „Възраждане“ на френския президент Еманюел Макрон. Привлечени са и нови партии от Словакия, Унгария и Румъния.

„Обновете Европа“ стана трета политическа сила в ЕП след европейските избори през май. Тя има 108 евродепутати и ще бъде главен балансьор при новото разположение на силите. Вотът сложи край на двупартийното абсолютно мнозинство от две сили - Европейската народна партия (ЕНП) и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (С и Д).

„Имаше много предложения за ново название на групата. Броят им бе стигнал до 52. Накрая имената бяха сведени до три. За да се стигне до „Обновете Европа“, обясни Илхан Кючюк.

Веднага след изборите либералите дадоха заявка, че ще играят важна роля. Еврокомисарката Маргрете Вестагер, която е един от водещите им кандидати за бъдещ председател на Еврокомисията, заяви, че те са готови да поискат един от висшите постове в ЕС.