Санкциите на ЕС срещу Крим и Севастопол ще бъдат подновени за срок от шест месеца, считано от 23 юни.

Това съобщиха за Клуб Z дипломатически източници в Брюксел.

Решението е било взето днес без обсъждания на среща на КОРЕПЕР II - Комитета на постоянните представители на страните членки на ниво посланици. То е в рамките на рутинна процедура и ще бъде официално огласено по време на редовния Европейски съвет, който ще се състои на 20 и 21 юни в Брюксел. Но няма да бъде подложено на гласуване, а санкциите ще бъдат продължени автоматично.

Причина за решението е редовният доклад за Минските споразумения за Украйна. Според документа Русия не спазва поетите ангажименти.

Мерките са в рамките на политиката на ЕС на непризнаване на анексирането на Крим, извършено от Русия през 2014 г. Макар да се намира на полуострова, Севастопол бе обявен за отделна административна единица.

Темата за Русия се връща в дневния ред на Европейския съвет, пише „Политико“. В проектодокумент, до който изданието е получило достъп, се изразява безпокойство от декрета на Владимир Путин за улесненото издаване на руски паспорти за жителите на Източна Украйна. От Европейския съвет предупреждават, че са готови и за други действия, включително „непризнаване на незаконно издадените руски паспорти“.

Същевременно проектозаключенията съдържат признание за необходимостта от подновяване на диалога.