Нужен е изцяло нов конкурс, а не препроектиране на обновяването на Зона 4 от централната градска част на София. Това обявиха днес в Столичния общински съвет представителите на БСП.

"Ремонтите на знакови обекти в центъра на София, които Столичната община извършва в последните над две години, предизвикваха системно масово недоволство и бурни протести от страна на гражданите заради скандално ниското качество на изпълнение и много спорната естетика на проектите", отбелязват в позиция от левицата.

И уточняват, разбира се, че става дума за ремонтите на ул. "Граф Игнатиев" или "Графа", които бяха просрочени, нискокачествени, с множество дефекти и проблеми.

Зона 4 - "Златна София" пък е районът около ул. "Георги С. Раковски", "Московска", пл. "Васил Левски", бул. "Цар Освободител", пл. "Народно събрание", ул. "6-ти септември". Там са ключови сгради като катедралата "Св. Александър Невски", сградата на Народното събрание и други.

"Настояваме конкурсът да бъде проведен без дискриминационни условия, за да може участниците в него да бъдат, колкото е възможно повече. По този начин ще бъде дадена възможност за получаване на максимален брой идеи и предложения. А след конкурса да бъде гарантирано провеждане на широко обществено обсъждане на спечелилата концепция с участието на възможно най-много граждани. Така ще бъде осигурен широк обществен консенсус и подкрепа за одобрения проект. Освен това ще бъде дадена възможност на софиянци да участват в контрола при изпълнението му. В случай, че не бъде постигнат широк обществен консенсус и подкрепа, настояваме на спечелилия конкурса участник да не бъде възлагано изработването на проекта“, прочете още председателят на групата на БСП в СОС Калоян Паргов.

Според Паргов част от проблема с обновяването на тази част от града е не само в самите проекти, но и в изпълнението, затова трябва да се подхожда много внимателно, за да се спестят "неприятните изненади" с "Графа". 

БСП иска и "по-широко" обществено обсъждане на темата с устройствения план на Борисовата градина. От левицата изтъкнаха, че не трябва само столичани от трите района, в които е паркът, да изказват мнение за него, защото той се ползва от всички софиянци. Не стана ясно защо от левицата твърдят това - на общественото обсъждане преди седмица бяха допускани и изслушвани хора от цялата столица, включително жители на "Люлин", "Младост", "Дружба" и други крайни квартали.

Дъждът, който забави ремонта на "Графа"

В днешното заседание на СОС бе повдигнат за пореден път и въпросът защо Столична община опрости закъснението от 86 дни на Зона 1 - обновяването на площадите по бул. "Граф Игнатиев". "Джи Пи Груп" бе глобена заради дефекти в ремонта, но не и заради огромното забавяне. То бе извинено заради лошите метеорологични условия.

Марта Георгиева от групата на Реформаторския блок изтъкна обаче, че в договора за ремонта обаче закъснение се извинява само при форсмажорни обстоятелства - стихийни бедствия, военно положение и пр. За да опростят глобата, от Столичната община обаче просто са приложили справки от Националния институт по метеорология и хидрология, според които в 31 дни е имало интензивни валежи на два периода - в единия са 31 от 51 дни, в другия - 48 от 51 дни. Поради дъжда те са признати като невъзможни за работа.

Договорът обаче не позволява дъжд да бъде причина за закъснението, изтъкна Георгиева. Тя добави пред журналисти, че глобата за закъснение е над 200 хил. лв. на ден, тоест данъкоплатците са загубили около 4 млн. лв. заради решението да не бъде глобен изпълнителят на ремонта "Джи Пи Груп" заради забавянето.

А председателят на СОС Елен Герджиков и кметицата Йорданка Фандъкова игнорираха въпроса.

Експерти ще правят математически модел на трамвайното трасе по Графа

Проблемът с плочките на бул. "Граф Игнатиев", които "цъфнаха" дни след забавеното приемане на ремонта, ще бъде решен след изготвяне на математически модел на трамвайното трасе от експерти.

Това заяви в СОС днес зам.-кметът на транспорта Дончо Барбалов. Проектанти на релсов път са препоръчали тази мярка срещу надигналите се плочки, което стана при покачване на температурите миналия уикенд.

"Краткосрочното решение на проблема е днес до края на деня да бъдат поставени допълнителни фуги близо до линейните отводнители, за да се избегнат евентуални (бъдещи) проблеми, свързани с температурното разширение", заяви Барбалов.

Целта е да се намери чрез научен процес окончателно решение на проблема. Дефектът е предизвикан от работата на изпълнителите, каза още зам.-кметът, и те ще заплатят ремонта.