МВР вече няма да прави "бойни демонстрации" пред деца, стана ясно на петъчния парламентарен контрол. Вътрешният министър Младен Маринов е издал заповед, която забранява хвърляне на гранати на публични събития с участие на малчугани.

Всъщност той направи това още след инцидента, при който трима възпитаници на детска градина пострадаха при демонстрации в Силистра по повод 1 юни. 

Коментарът му днес бе в отговор на въпрос на червения депутат Стоян Мирчев, а поводът - инцидентът от 1 юни. Тогава, показвайки симулация на залавяне на престъпник, полицаи хвърлиха граната на 50 метра от над 300 момичета и момчета от забавачки и училища от Дулово, Тутракан и Силистра. Трите деца получиха изгаряния.

"Аз лично не одобрявам подобни демострации. Забранил съм тяхното провеждане. Демонстрацията е била насочена към ученици от 5 и 7 клас. Впоследствие по молба на общината са дошли и децата от детската градина", обясни министър Маринов.

Той допълни, че в момента продължава дисциплинарната проверка срещу началника на ОДМВР - Силистра, както и на служителите, взели участие в демонстрацията. Прокуратурата също води свое разследване.