Участниците в срещата на енергийните и екологичните министри от Г-20 в японския град Каруидзава договориха създаването на международна структура за взаимодействие с цел да бъде намален обемът на пластмасовите отпадъци в световния океан. Това бе обявено на заключителна пресконференция след двудневния форум, предаде агенция Киодо, цитирана от ТАСС.

Предвижда се страните от Г-20 да полагат доброволни усилия за намаляване на изхвърляните пластмаси и да обменят данни за постигнатите резултати. Дискусиите по този проблем бяха сред централните теми на съвещанието в Каруидзава.

По данни на ООН светът произвежда близо 300 милиона тона пластмасови отпадъци за година. Около 8 милиона тона от тях попадат в световния океан, което е довело до екологичен проблем от глобален мащаб.

Замърсяването на световния океан изисква незабавни действия, тъй като нанася щети на морските екосистеми и потенциално - на здравето на хората, предупредиха участниците в заключителна декларация.

В Каруидзава се обсъждаха и въпроси, засягащи енергийната сигурност и стабилните доставки на горива.

"Всички участници се обявиха за обединяване на усилията, насочени към стабилно снабдяване на световната икономика с енергийни суровини", каза на пресконференцията японският министър на икономиката, търговията и промишлеността Хирошиге Секо.

Срещата се състоя в рамките на подготовката за лидерския форум на Г-20, насрочен за 28 и 29 юни в Осака.

БТА