Филмите-продължения стават все по-обичайна практика през ХХI век. Но случаите, в които втората част се появява цели 20 година след първата – и особено, след като e умрял главният герой, все още са рядкост. Точно това изглежда е напът да стане с носителя на „Оскар“ за най-добър филм от 2000 г. „Гладиатор” – в чийто финал генерал Максимус (Ръсел Кроу) се изправи срещу римския император Комод (Хоакин Финикс) на арената в Колизеума.

Работата по „Гладиатор 2” продължава и се появиха интересни подробности за филма, съобщава „Индипендънт”. Миналата година беше обявено, че Ридли Скот ще режисира продължението на историческия си епос от 2000 г., като адаптира сценарий, написан от Питър Крейг, чийто следващ филм е предстоящото продължение „Топ гън”.

Официално за проекта засега не е обявено нищо, въпреки че продуцентите на „Мъже в черно: Глобална заплаха“ Уолтър Ф. Паркс и Лори Макдоналд вече потвърдиха пред сайта за филмови новини „HeyUGuys“ кога ще се развива действието.

„Работим заедно с Ридли – казва Макдоналд. – Няма да направим нищо, преди да сме сигурни, че всичко е съвсем точно и легитимно. Работим и с невероятен сценарист – Питър Крейг.“

„Историята започва 30 или 25 години по-късно”, допълва Паркс.

Това изглежда потвърждава по-ранни информации, че историята ще се съсредоточи върху Луций, сина на Лусила и племенник на Комод.

През последните години Ридли Скот се завърна към поредицата „Пришълеца”, като режисира „Прометей” през 2012 г. и „Пришълецът: Завет” през 2017 г., а последният му филм, „Всичките пари на света”, излезе през януари 2018-а.

Преди време рокзвездата Ник Кейв също бе написал сценарий за продължение на „Гладиатор” – с пътуване във времето. В неговия сюжет римските богове съживяват героя на Ръсел Кроу Максимус Децимус Меридиус, за да се бори срещу преследванията на християните в империята.

Площад Славейков