Заплахи срещу делагати и членове на БСП, в т.ч. за изискуеми банкови заеми и хвърляне на партийни книжки в стуктурите в страната и в столицата.

Така лидерът на левицата Корнелия Нинова мотивира изненадващото си решение да оттегли подадената си след загубата на евровота оставка, което тя направи с реч пред вчерашния конгрес на социалистите. На него трябваше да се избере неин заместник до избора на нов председател. С акта си обаче Нинова остава начело на БСП.

Нинова бе гост на сутрешния блок на бТВ днес. Тя отново повтори, че зад заплахите над членове и делегати на конгреса стои кръг от бизнесмени нейни опоненти в партията, които се опитвали да сложат удобен за тях лидер. Но отказа да назове имена, за да не навреди на социалистите, които са й се оплакали. Даде обаче следния пример:

"Няма да кажа имената на бизнесмените, защото обещах на делегатите да ги пазя. Изнасяйки имена и случаи ще поставя тези хора на риск. Но - делегат с кредит в банка е викан в банката и му е казано как да гласува на конгреса иначе ще има проблем с изискуемостта на кредита." 

По думите й с оттеглянето на оставката си е дала "изход тези спорове да се разрешат по възможно най-достойния начин".

"Но събитията след оставката... грешката ми е, че не прецених последствията. Започна търговията за БСП - лобита, групи, бизнесмени да се събират да си излъчат кандидат, който да им е удобен. Тръгнаха по структурите да лобират, да притискат хората. Видях как всичко постигнато започна да изтича. В такива размери, такова нещо... аз не допусках...", посочи тя по адрес на вътрешнопартийните си опоненти.

Втората причина за оттеглената оставка станала реакцията на членовете и симпатизантите. И желанието на някои от тях да напуснат редиците на БСП.

"Партията беше една седмица в ступор - председателят е в оставка, опозицията излиза по всички медии. В момента, в който тръгнаха интересите по структурите, този ступор прерасна в гняв. 

Започнаха членове да изразяват желание да напускат партията и да връщат партийни книжки - няколко структури от страната, членове от софийската организация. 

Това много ме стресира и притесни и си дадох сметка, че това, което градихме три години е пред загуба и пред разпад. Дадох си сметка, че това може да доведе до временен спад. После щяхме да се стабилизираме, нашата партия винаги успява. Но идват местни избори", заяви лидерът на левицата.

И обобщи:

"Имах два избора - или на инат - не, оставка и следва хаос и лобита и бизнес интереси. Партията щеше да е овладяна отвътре и щяхме да имаме една диктатура. Другият вариант беше да минимизирам щетите. Всичко ще преглътна в личен план, но няма да позволя да завземат БСП."

Тя отново разкритикува опонентите си в партията, че "при още жив и действащ председател се изявиха новите кандидати за лидерския пост".

Разкритикува ги и че вместо да заявят пред конгреса защо са против лидерството й, те се изявявали по медиите. А на самия конгрес станали и си тръгнали веднага след речта й и след реакцията на делегатите в нейна подкрепа. Откакто Нинова е начело, по-старите партийци я обвиняват в авторитаризъм и еврофобия.

"Много пъти съм правила опит за диалог с тях и не съм срещала разбиране. Никакви идеологически различия нямаме. Единственото е Истанбулската конвенция, но това не е основата на нашата програма. Според мен това са колеги, огорчени от реформата, която започнахме в БСП - всички да избират председателя, а не от тях като се съберат в някакво кафене."

По обвиненията в едноличен стил допълни:

"Щях да го приема ако тези телевизионни смелчаци излязоха вчера на конгреса и казаха какво смятат. Изправи се пред хората и кажи "аз смятам така и така", аз ще изляза и ще опонираме. Те бяха там. След като чуха речта ми и реакцията на партията, ставането на крака, просто един по един се изнизаха".

Лидерът на БСП се съгласи с бившата си съпартийка, сега лидер на Движение 21 Татяна Дончева, че левицата плаща цена за минали грешки. Не се съгласи само с констатацията на Дончева, че грешките са от "ерата Станишев".

Сред грешките Нинова изброи "целувката с Местан", "плоският данък", "тройната коалиция". След като водещият й напомни и за избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, тя се съгласи: "Да, и това."

На въпрос как намира парламента след завръщането на депутатите на БСП след няколкомесечен бойкот, отвърна "в променена ситуация, и парламентарна, и партийна".

"На ГЕРБ тепърва й предстои това, през което ние минахме. ДПС взе много остър социален завой - видяха по време на кампанията колко бедно живеят техните избиратели. "Патриотите"..., знаете за техните вътрешни борби", изброи Нинова.

По адрес на ДПС, която изненадващо предложи пакет от стоки за намаляване на ДДС, стара идея на левицата, посочи, че "няма да се надпреварваме кой пръв го е казал, важното е да постигнем ефект".

Коментира и упорството на ГЕРБ да се въведе 1 лев субсидия за глас за партиите, при 11 сега. Левицата настоява за разговор за определяне на по-висока сума.

"Според мен не бива да е един лев, това означава край на еднопартийната система в България и диктатура на една партия. 

Нашият Национален съвет ни упълномощи да започнем преговори с другите партии - да седнем и разумно да решим въпроса. Поканихме всички партии и след половин час получаваме отговор от ГЕРБ "не ви щем срещата, няма да има диалог"."

Самата Нинова отчете, че към момента по сметките на БСП имало 300 000-400 000 лева. Поиспразнили се заради кампанията за евровота.

Бе попитана и дали ще подкрепи кандидатура на омбудсмана и бивш член на левицата Мая Манолова за кмет на София, каквито изказвания имаше вече от софийската организация на партията. Тук Нинова отказа коментар преди да чуе намерението на самата Манолова и на партийните структури. За да не бъде обвинена после, че е предопределила кандидата на БСП за кмет на София в телевизионните студия.