Опозиционните партии в чешкия парламент съобщиха днес, че ще внесат вот на недоверие в правителството на премиера Андрей Бабиш заради наличен, според тях, конфликт на интереси, макар че не разполагат с достатъчно гласове да спечелят такъв вот, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Петте партии ще внесат в петък искане за специална сесия на парламента, казаха лидерите им на пресконференция днес. Дата за гласуването ще бъде насрочена след това.

"Това правителство, с този премиер, уронва репутацията на Чешката република в страната и в чужбина, затова ние предприемаме тази стъпка като морален и политически акт", посочи Марек Виборни, лидер на християндемократите. 


Бабиш отрича да е извършил нещо нередно и нарече обвиненията срещу него политическа маневра.

Европейската комисия се произнесе, че Бабиш е в конфликт на интереси, защото е предал своята бизнес империя на доверителни фондове, в резултат на което страната може да загуби част от еврофинансирането си, припомня Ройтерс.

Бабиш е начело на правителство на малцинството, но с обещаната му подкрепа на комунистическата партия той може да разчита на 108 гласа в 200-членната долна камара на парламента. За да мине вотът на недоверие, внесен от опозицията, са необходими 101 гласа.