Фалшификациите в изложбата на галерия „Структура” не са прецедент. А проблемът е, че „никъде никой не наказва никого”.

Това заяви скулпторът и шеф на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов (ГЕРБ). Той посочи, че прокуратурата трябва да се сезира за това престъпление. По думите му в Съюза на колекционерите също са сразени и „са учудени от това убийство на пазара на изкуството”. 

Преди два дни от галерия "Структура" обявиха, че са били подведени. И ще сезират прокуратурата за "злоумишлени действия". Те се извиниха на подведените. И посочиха, че било важно да се "отвори дебат за пазара на фалшификати и фалшиви сертификати в България".

„В държавата е пълно с органи. Има цели дирекции.”, посочи в ефира на Нова телевизия Рашидов.

И попита кой е правил каталога на галерията, в която се оказа, че десетки произведения на български и европейски творци са били фалшифицирани. Френският графичен художник Кристоф Луи Кибе с псевдоним Киб вече заяви пред Клуб Z, че ще си търси правата. 

„Няма значение кой за колко е купувал. Когато купувате, нали искате да знаете кой купувате. Галеристката не ги знае пък ги излага.”  

„Какъв е този каталог менте. Кой галерист е правил?”, попита още Рашидов.

И сам отговори, че галериската е дългогодишна служителка на Националната галерия и Софийската галерия.

„Човек, който трябва да разпознава ментето. Какво е работила?”, добави скулпторът.

Вежди Рашидов припомни, че миналата година са били приети по неговово предложение поправи в Наказателния кодекс. Според тях за фалшифициране на художествени произведения се наказва с глоба и затвор.

Скулпторът призова „законът да бъде прилаган, а не услужливо някой да си затваря очите”.

Рашидов спомена още, че миналата година е бил заснет от охранителни камери служител на Националната галерия, който е изнесъл картина оттам и така не я е върнал.